BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
White,Suv,Renault,Duster,At,Renault,Showroom.,In,Background,Is

Rajzanak az új autók az európai utakra, csak Magyarországon nem

A dízelautók piaci részesedése tovább csökkent, az elektromos és hibrid járművek iránt ugyanakkor látványosan megugrott az érdeklődés.

Márciust követően júniusban ismét elérte az egymillió darabos lélektani határt az Európai Unióban újonnan regisztrált személygépjárművek száma: az európai autózók 1 millió 45 ezer darab új autót helyzetek forgalomba a nyár első hónapjában, ami éves viszonylatban jelentős, 17,8 százalékos növekedés. Az európai autógyártók szervezete (ACEA) szerint a látványos növekedésben a tavalyi év alkatrészhiányokkal tarkított piaci környezete miatt előállt gyenge bázisnak is van szerepe.

White,Suv,Renault,Duster,At,Renault,Showroom.,In,Background,Is
Fotó: Shutterstock

Az új regisztrációk számának megugrásából hazánkon kívül minden uniós tagállam kivette a részét: míg itthon 1,4 százalékkal 9360 darabra csökkent a forgalomba helyezések száma, a legnagyobb piacnak számító Németországban 24,8, Spanyolországban 13,3, Franciaországban 11,5, míg Olaszországban 9,1 százalékkal nőtt.

Az idei első fél évben az EU-ban 5,4 millió autót regisztrált újonnan a lakosság, ami a tavalyi első fél évhez képest ugyan 17,9 százalékos növekedés, a 2019-es, pandémiás időszakot megelőző bázistól 21 százalékkal még így is elmarad. Az idei első hat hónapban a spanyol (24 százalék), az olasz (22,8), a francia (15,3) és a német (12,8) piacok bővültek a legnagyobb mértékben.

Az újonnan regisztrált járművek körében

rekordot jelentő 15,1 százalékra nőtt az elektromos járművek aránya,

amivel a dobogó harmadik fokára ugrottak fel, letaszítva onnan a dízeles autókat. A legnépszerűbbek továbbra is a benzines járművek (36,3 százalék), amelyeket a hibridek (24,3) követnek.

javított_Az újonnan regisztrált autók üzemanyag szerinti megoszlása
A tisztán elektromos autók átvették a dobogó harmadik fokát a dízelautóktól

A tisztán elektromos autók regisztrációinak száma tavaly júniushoz képest 66,2 százalékkal 158 252-re nőtt, a legnagyobb növekedés a holland (90,1 százalék), a német (64,4) és a francia (52) piacokon ment végbe. A hibridek terén 32,4 százalékos növekedést figyelhettünk meg, míg a plug-in hibridek regisztrációinak száma 13,4 százalékkal bővült.

Az új benzines autók köre 11 százalékkal 379 ezer darabra bővült júniusban, újautó-piaci részesedésük ugyanakkor 38,5-ről 36,3 százalékra szűkült, ahogy visszaesett a dízeles járművek részesedése is: éves viszonylatban 9,4 százalékkal 13,4 százalékra zuhant.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.