Az Egyesült Államokban a várt növekedés helyett ismét csökkent, 9 ezerrel 228 ezerre esett vissza az első alkalommal munkanélküli-segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön. Az elemzők 242 ezres számra számítottak. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag –  amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat –  9250-nel 237 500-ra zsugorodott.

People,Working,In,A,Busy,Office
Feszes az amerikai
Fotó: Monkey Business Images

A július 8-án záródott héten a tartósan munkanélküli-segélyt kérők száma 1 millió 754 ezerre nőtt az egy héttel korábbi 1 millió 721 ezerről. A szakértők ebben az esetben 8 ezres emelkedésre számítottak. Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli-segélyt kérők számának alakulását, mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó 

az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseinek alakítása szempontjából is.

A legutóbbi, június 14-én végződött kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5–5,25 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. Az elemzői várakozások szerint a jövő heti, július 26-án végződő ülésen 25 bázispontos kamatemelésről születhet döntés. A munkanélküli-segélyt kérők számának alakulása ismét az amerikai gazdaság ellenálló képességéről tanúskodik, azzal együtt is, hogy a jegybank kamatemelései révén igyekszik enyhíteni az amerikai munkaerőpiac feszességét.

Elemzők szerint az első alkalommal munkanélküli-segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására. A mostani adat egybevág azzal, hogy a munkanélküliségi ráta júniusban 3,6 százalékra csökkent az Egyesült Államokban.

Kevesebbet termel Amerika, ennek következménye lesz – a forint hálás

A vártnál gyengébben teljesített júniusban az amerikai kiskereskedelem és ipar, ráerősítve a várakozásokra, hogy utolsó epizódjához közeleg a Federal Reserve tavaly márciusban elindított kamatemelési ciklusa. Ez nem használ a dollár árfolyamának, hiszen a korábbiakban elhúzódó szigorra számítottak a piacok. A dollár gyengélkedése a forintnak ugyanakkor egyéb mozgató hírek híján gyakran jót tesz.