Nemzetközi gazdaság

Kevesebbet termel Amerika, ennek következménye lesz – a forint hálás

A vártnál gyengébben teljesített júniusban az amerikai kiskereskedelem és ipar, ráerősítve a várakozásokra, hogy utolsó epizódjához közeleg a Federal Reserve tavaly márciusban elindított kamatemelési ciklusa. Nem jó a dollárnak, jó a forintnak.

Már a múlt héten közölt amerikai inflációs adatok is azt sugallták, hogy eredményes a Federal Reserve majdnem másfél éves kamatemelési sorozata, és a kedden közzétett kiskereskedelmi és ipari számok is arra utalnak, hogy nem lesz már több emelés, mint egy. Ez nem használ a dollár árfolyamának, hiszen a korábbiakban elhúzódó szigorra számítottak a piacok. A dollár gyengélkedése a forintnak ugyanakkor egyéb mozgató hírek híján gyakran jót tesz.

Shoppers walk through a grocery store in Washington, DC, on June 14, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Az egyik fajta érv a szigorítás megállítására az szokott lenni, hogy a hitelezési költségek drágítása már eléggé leszorította az inflációt, előretekintve is. A tavaly júliusi 8,5 százalékról hatalmasat lassult a drágulás, a múlt hónapban már csak 3 százaléknál tartott, csakhogy még csökkennie kell, ha a Fed el akarja érni célját, a hosszabb távú átlagban számolt 2 százalékot.

Az amerikai jegybanknak ugyanakkor az árstabilitás mellett van egy másik célja is, a teljes foglalkoztatás, ami azt is jelenti, hogy a további szigorítás ellen szólna, ha a kamatemelések recesszióba küldik a gazdaságot, munkanélküliséget okozva. Az év közepére ezt korábban sokan várták, de nem történt meg.

A legutóbbi inflációs, munkaerőpiaci adatok és a keddi új számok is azt erősítik meg, hogy az amerikai gazdaság rendkívül ellenállónak bizonyult ezúttal a kamatok másfél évtizedes csúcsra emelésével szemben, nincs se se visszaeső A változások azonban elegendő mértékűnek tűnnek ahhoz, hogy a Fed jövő szerdán már az utolsó kamatemeléséhez érkezzen.

Ebbe a sorba illeszkedik, hogy júniusban csak 0,2 százalékkal emelkedett az amerikai kiskereskedelmi forgalom az elemzők jósolta 0,5 százalék helyett. Mindjárt hozzá kell tenni, hogy ezen nincs sok búsulnivalójuk az amerikaiaknak, a gazdaság mozdonya anélkül halad tovább, hogy túlfűtődne, és az autókat, üzemanyagot, építőanyagokat és ételszolgáltatásokat kiszűrő magindex 0,6 százalékos emelkedést mutatott. 

Ford's EV drive reboots historic Michigan factory once again
Tires are installed on a Ford Motor Co. fuel powered F-150 trucks under production at their Truck Plant in Dearborn, Michigan on September 20, 2022. Construction crews are back at Dearborn, remaking Ford's century-old industrial complex once again, this time for a post-petroleum era that is finally beginning to feel possible.The manufacturing operation's prime mission in recent times has been to assemble the best-selling F-150, a gasoline-powered vehicle (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP)
Fotó: Jeff Kowalsky

A valamivel később közölt ipari adatok szintén azt a képet erősítik meg, hogy az 5 százalékpontnyi kamatemelés nem zúzta szét a szektort, de nem volt hatás nélkül, és júniusban már második hónapja fél százalékkal csökkent a termelés. 

A dollár ugyan – már az adatok közlése előtt – némileg visszatáncolt az euróval szemben a nap folyamán korábban 1,127 környékén elért 15 havi mélypontról, de nem tudott jelentősen eltávolodni tőle, és megragadt 1,123 környékén. A forint, amely az utóbbi másfél hétben erősödött az euró ellen 388 környékén elért mélypontról, 

újabb muníciót kapott az euró-dollár kereszttől, 

és a 374,4 környéki keddi mélypontjáról több mint egy egységet erősödött az euró ellenében, 373,2 környékére.

A Bloomberg hírügynökség még az új adatok publikálása előtt tett közzé elemzést a dollár kilátásairól, egyebek közt azt is megemlítve, hogy az euró az utóbbi két évtized leghosszabb nyerő sorozatában van a dollár ellenében – immár kilenc napja szakadatlanul erősödik, mert a piaci résztvevők arra fogadnak, hogy a Fed a kamatemelések végére ér.

Janet Yellen pénzügyminiszter, volt jegybankelnök arról nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy kedvező folyamatokat lát : a lehűlőben van – a vállalatok munkaerőigénye csökken –, és anélkül mérsékli az inflációt, hogy megtorpanna, és különösebb bajba sodorná a gazdaságot.

 

 

 

kamatemelés Fed dollár recesszió kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek