Nemzetközi gazdaság

Visszarántotta még a forintot is, hogy Amerikában kevesebb állást kínálnak

Kapóra jött a forintnak, hogy a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adatokat közöltek az Egyesült Államokban. Bár ettől még várhatóan folytatódnak az amerikai kamatemelések, megugrott a dollárral szemben az euró, és ez élesen visszafordította a napok óta szakadó forintot is.

Némi friss levegőhöz jutottak a feltörekvő országok devizái, és rendkívül jókor jött a szakadóban lévő forintnak is, hogy a péntek délután közzétett amerikai adatok szerint a vártnál kevesebb álláshelyet teremtettek a mezőgazdaságon kívüli szektorok júniusban.

Amazon's Newest Robotics Fulfillment Center Holds Grand Opening In OrlandoAmazon associates place labels on packages at the newest Amazon Robotics fulfillment center during its first public tour on April 12, 2019 in the Lake Nona community of Orlando, Florida. The over 855,000 square foot facility opened on August 26, 2018 and employs more than 1500 full-time associates who pick, pack, and ship customer orders with the assistance of hundreds of robots which can lift as much as 750 pounds and drive 5 feet per second.  (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto) (Photo by Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Nem óriási az eltérés a várakozásoktól: az új munkahelyek száma 209 ezer, miközben a The Wall Street Journal üzleti lapnak nyilatkozó elemzők konszenzusa 240 ezer volt, az előző hónapban pedig kiugróan magas számot, 306 ezret mértek. 

Még ez is elég volt ahhoz, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta 3,7-ről 3,6 százalékra csökkenjen. Az amerikai a majdnem másfél éve folyó radikális Federal Reserve-kamatemelések ellenére rendkívül erős, és a gazdaság annak ellenére nem csúszott recesszióba, hogy az év közepére korábban sokan ezt jósoltak. 

Ez azt is jelenti, hogy folytatódhatnak az megfékezésére indított kamatemelések, amint azt a Fed előre jelezte. 

A vártnál alacsonyabb adat mégis hozhatott némi enyhülést a szigor erejét és időtartamát illető várakozásokban,

amit az jelez, hogy a dollár, amely tegnap még 1,084 környékén kereskedett az euróval szemben, az adatok után folytatta a gyengülést, és gyorsan 1,092 környékén kötött ki. 

Szinte tegnapi szintjére gyógyult a beteg forint az amerikai adatok után. Forrás: Stooq.com

A júliusban visszavonulóban lévő forint éhes volt már egy ehhez hasonló jó hírre, és 389 környékéről menten majdnem 386-ig menetelt az euróval szemben.

Megjegyzendő: a rengeteg forintmozgató hírrel terhelt héten az árfolyam erősen ingadozóvá vált, és a pénteki napba még akár több bakugrás is belefér, hiszen akár az euró-dollár kereszt mozgása is megfordulhat, a nagy hír pedig a hazai piaczárás után érkezik: kiderül, leminősíti-e újra Magyarországot a Standard and Poor’s.

Infláció után: lejtőre állt a forint, és további megpróbáltatások várják

Három és fél havi mélypontjai körül kereskednek a forinttal pénteken, és bár a reggeli inflációs adatoktól már kissé megszédült, e heti megpróbáltatásainak még nincs vége.

 

forint Federal Reserve Egyesült Államok munkaerőpiac árfolyam
Kapcsolódó cikkek