Júliusban a McDonald’s – minőségi problémákra és ellátási hiányra hivatkozva – jelentette be, hogy számos indiai éttermében kénytelen paradicsom nélkül elkészíteni a hamburgereket, most pedig az indiai Burger King közölte, hogy nem tud paradicsomot tenni a hamburgerekbe – írja a CNN.

People wait to order at a Burger King in the food court of the Lulu International Shopping Mall in Thiruvananthapuram (Trivandrum), Kerala, India, on May 27, 2022. The LuLu Mall is said to be the largest shopping mall in India. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto) (Photo by Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

 

A terméshiány miatt egyre megfizethetetlenebb a paradicsom Indiában

Az indiai konyha elképzelhetetlen paradicsom nélkül, a népszerű összetevő azonban sokak számára egyre inkább megfizethetetlen. 

A paradicsom ára Indiában az elmúlt hónapokban több mint 400 százalékkal ugrott meg a terméskiesések miatt, bár augusztusban valamelyest mérséklődtek az árak.

Az indiai fővárosban, Új-Delhiben ezen a héten egy kilogramm paradicsom 107 rúpiába (1,29 dollár) került, ami megdöbbentő ugrás a januárban mért 27 rúpiához (0,33 dollár) képest. A Burger King döntése azután született, hogy az indiai központi bank – az élelmiszerár-emelkedésre hivatkozva – a korábbi 5,1 százalékról 5,4 százalékra emelte a folyó pénzügyi évre vonatkozó inflációs előrejelzését.

A Burger King biztosította a vásárlókat, hogy a paradicsom hamarosan ismét elérhető lesz, arra hivatkozva, hogy a hiány a paradicsomtermés minőségére és kínálatára vonatkozó, kiszámíthatatlan körülmények miatt következett be. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy a paradicsomhiány az összes vagy csak néhány üzletükre vonatkozik-e.

A magas árak részben az éghajlatváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségeknek tudhatók be. India déli részén csak néhány régióban vannak megfelelő körülmények a paradicsom termesztésére a nyári hónapokban, így az ezeken a területeken felmerülő éghajlati problémák országos szinten is hatással lehetnek a friss paradicsom kínálatára.

India az egyik legkiszolgáltatottabb ország az éghajlati válság hatásaival szemben: az országot idén nyáron példátlan mennyiségű esőzések és rekkenő hőséghullámok sújtották. 

Letartóztatták a Burger King egyik menedzserét, mert a kukából szolgálta fel a sült krumplit

A kukából szolgálta fel a sült krumplit a vendégeknek a Burger King üzletvezető-helyettese. Az alkalmazott akár húsz év börtönt is kaphat ezért.