A személyes fogyasztási árindex (PCE) havi bázison az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal, a júniusival azonos mértékben emelkedett júliusban az Egyesült Államokban. Az előző év azonos időszakához képest szintén az előrejelzéseknek megfelelő, 3,3 százalékos lett a növekedés az előző havi 3 százalék után.
A magindexnél havi bázison a júniusinak megfelelő 0,2 százalékot prognosztizáltak, és az eredmény megfelelt a várakozásoknak; ennyi volt júniusban is. Az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékos lett a növekedés a júniusi 4,1 után, ami szintén megfelel az előrejelzéseknek.

Shapiro Tours Black-Owned Business in North Philadelphia, PAPeople shop for groceries as Democratic candidate for Pennsylvania Governor Josh Shapiro tours the Black-owned business and talks about economic development with community members, faith leaders and business owners at Grocery Outlet Bargain Market in North Philadelphia, PA,  USA on October 19, 2022. (Photo by Bastiaan Slabbers/NurPhoto) (Photo by Bastiaan Slabbers / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A PCE az amerikai jegybank, a Federal Reserve kedvenc inflációs mutatója, mert a kiadások széles körét öleli fel, és tükrözi a fogyasztói szokások változásá. Az adatot ezért nagyon várták a piacok is, hogy jobb képet kapjanak arról, mire számíthatnak a kamatpolitikában. Jerome Powell, a Fed elnöke a múlt héten jelezte, hogy nem vár javuló inflációs adatokat augusztusra sem.

Az egy nappal korábban kiadott, vártnál gyengébb foglalkoztatási és GDP-növekedési adat is azt sugallja, hogy a Fed hamarosan abbahagyja a kamatemelést.

A Fed a növekedést, a munkahelyeket és az inflációt nézi. Ha mindhárom a szerinte megfelelő irányba halad, akkor erős érv szól amellett, hogy befejezik a szigorítást

– nyilatkozta a CNBC-nek még az inflációs adat közlése előtt Stephanie Link, a Hightower vagyonkezelő vezető befektetési stratégája.

Gas station signboards display prices in Bethesda, Maryland on August 6, 2023. The American Automobile Association's average price for a gallon of regular gasoline is $3.829, up from $3.331 on January 2, 2023. This increase could have an impact on the latest Consumer Price Index, scheduled for release on August 10. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Fotó: AFP

Raphael Bostic, az Atlanta Fed elnöke szintén úgy vélekedett előzetesen, hogy a központi banknak talán nem kell tovább emelnie a kamatokat. 

Úgy érzem, a politika megfelelően korlátozó. Óvatosnak és türelmesnek kell lennünk, és hagyni, hogy a szigorítás tovább befolyásolja a gazdaságot, különben azt kockáztatjuk, hogy túl messzire megyünk, és fölösleges fájdalmat okozunk

– jelentette ki a dél-afrikai Cape Townban mondott beszédében. Hozzátette azonban, hogy „ez nem jelenti, hogy a támogatom a közeljövőbeli lazítást”.

Az inflációs adat közlése előtt a piacon 87 százalékos esélyt adtak arra, hogy a Fed változatlanul hagyja a kamatlábat a jövő hónapban, de egyenlő arányban oszlottak meg a vélemények azt illetően, hogy novemberben is szünetet tart-e, vagy ismét emel.

Érik az Európai Központi Bank szeptemberi kamatemelése is, mivel megállt az csökkenése augusztusban az euróövezetben, bár elemzők a fogyasztóiár-index csökkenésére számítottak.

Nyilvánosságra hoztak egy sor más adatot is délután az Egyesült Államokban. A személyes jövedelem az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt, elmaradva a 0,3 százalékos várakozástól, ami megegyezik a júniusi emelkedéssel.
A várt 235 ezernél kevesebben, 228 ezer ember nyújtott be újonnan munkanélküli-segély iránti kérelmet a múlt héten, az előző heti 232 ezer után.