A részben állami tulajdonú Szlovák Villamosművek (Slovenské Elektrárňe, SE) hosszú távú megállapodást írt alá az amerikai Westinghouse Electric vállalattal, aminek értelmében a Westinghouse nukleáris üzemanyagokat szállít északi szomszédunk atomerőműveinek. Az SE eddig kizárólag az orosz TVEL-től származó üzemanyagot használta a 2026-ig szóló szerződés értelmében, azonban Pozsony célja, hogy diverzifikálja az ellátási láncokat – derül ki a cégek közleményéből.

A steaming cooling towers of the Slovakia's oldest nuclear power plant Jaslovske Bohunice are peaking from behind a hill,16 October 2003. The plant was built by a Soviet designer and was upgrated with Western technology.Slovakia is currently offering to sell its dominant power producer ''Slovenske Elektrarne'' but its nuclear assets maybe a speaking point in the process as majority of interested investors from France, Germany, Italy, Britain and Russia  want only conventional power plants. AFP PHOTO JOE KLAMAR (Photo by Joe KLAMAR / AFP)
Fotó: Joe Klamar / AFP

A vezető szlovákiai áramtermelő vállalat vezérigazgatója, Branislav Strýček szerint az egyezség fontos a szlovák energiabiztonság megteremtése érdekében, mivel legalább két beszállítóval biztosítható csak az atomerőművek stabil működése. Hozzátette: az atomenergia fontos pillérét képzi a közép-európai ország energiamixének. A Westinghouse közölte: örömmel járulnak hozzá északi szomszédunk energiabiztonságához és a már eddig is jól működő partnerség elmélyítéséhez.

Szlovákia két erőműve (Apaszentmihály, Mohi) az ország villamosenergia-termelésének 59,2 százalékát biztosította tavaly, ami európai viszonylatban a második Franciaország 62,6 százaléka után, míg Magyarország a harmadik 47 százalékkal. Ez az arány növekedni fog a jövőben, amint Pozsony befejezi a mohi létesítmény két új blokkjának építését. A közép-európai ország hosszú távú célja, hogy több energiát termeljen, mint amennyit felhasznál, így nettó áramexportőrré válhat.

Aggódhat Washington: kínaiakkal építettné meg első atomerőművét Szaúd-Arábia

A szaúdi–kínai összeborulás legújabb fejleményeként a kínaiak bejelentkeztek az első szaúdi atomerőmű megépítésére, elhappolnák az óriásberuházást a mindenféle garanciákhoz ragaszkodó amerikaiak elől. Mindez komoly diplomáciai és geopolitikai bonyodalmakhoz vezethet, mivel a siatavati királyság Washington egyik legfontosabb szövetségesének számít.