A Dow Jones által vártnak megfelelően 227 ezer ember nyújtott be újonnan munkanélküli segély iránti kérelmet az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint. A számuk hatezerrel nőtt az előző héthez képest.

Kültéri állásbörze
állás, munka, munkanélküliség, amerika,
Job-seekers gather around employers' tents at an outdoor job fair at the Crenshaw Christian Center in South Los Angeles, August 31, 2011.  US President Barack Obama and his top Republican foe House Speaker John Boehner feuded over a date to debut a new White House jobs plan Wednesday, as trust between Washington's most powerful men sank to a new low. Obama asked to address a joint session of Congress on September 7 to unveil his new assault on 9.1 percent unemployment but Boehner replied in a public letter to the president saying Obama's requested date was not feasible and suggested the following night for the address instead.  .AFP PHOTO / ROBYN BECK (Photo by ROBYN BECK / AFP)
Állásbörze az Egyesült Államokban. Fotó: AFP

A erősségét mutatja, hogy az elbocsátások száma 24 700 alá esett, ami a legalacsonyabb az elmúlt 11 hónapban, és 42 százalékkal kevesebb, mint júniusban.

A Reuters szerint az adatok azt mutatják, hogy a világ legnagyobb gazdaságának munkaerőpiaca nagyrészt elviselte a Fed tavaly március óta végrehajtott 525 bázispontos kamatemelését. Az idén minden héten 194-265 ezer segélykérelmet nyújtottak be, a munkaadók ugyanis a koronavírus-járvány alatti munkaerőhiány miatt ragaszkodnak az alkalmazottaikhoz.

A tartósan segélyen lévők száma történelmi léptékben alacsony,

1,7 millió, és a tárca adatai szerint 1,6 üres állás jut minden munkanélkülire.

Pénteken hozzák nyilvánosságra a júliusi foglalkoztatási adatokat. A magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a korábban nyilvánosságra hozott statisztika szerint a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a múlt hónapban. A munkanélküliségi ráta várhatóan maradt 3,6 százalékos.