Mostanáig nyugodtan telt a nyár a gázpiacon. Ha a holland TTF gáztőzsdét nézzük, 

egy májusi, megawattóránként 50 eurós rövid kiugrástól eltekintve a korábbiakhoz képest stabilan, 30 euró körül alakult a gáz ára. 

Most azonban vége szakadt ennek az időszaknak, ugyanis reggel óta már csaknem 27 százalékot emelkedett a TTF gáz ára, megawattóránként eléri a 39 eurót, míg a kereskedés kezdetén alig állt 30 euró felett.

Az utóbbi idők gázpiaci híresőjét értelmezhették többféleképpen a szereplők. Ugyan szakértők szerint az európai nem oldódott meg, és megnyugtatóan nem sikerült pótolni az orosz gáz kiesését, de az Európába tartó cseppfolyós földgázszállítmányok (LNG) felpörgésével sikerült a nyár folyamán megnyugtató szintre tölteni a gáztárolókat. 

20 April 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Binz: Walkers are on the pier before the meeting of representatives of the German government with associations, mayors and business representatives from Mecklenburg-Western Pomerania against the plans for a liquefied natural gas terminal at the Rügen site. In the background, an LNG tanker can be seen on the Baltic Sea. For weeks, critics of the LNG terminal have been demonstrating against the construction. Under the impression of the energy crisis following the Russian attack on Ukraine, the German government is vigorously pushing ahead with the development of its own import structure for liquefied natural gas (LNG). Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Most átlagosan 87 százalékon áll a tárolók töltöttsége Európa-szerte. Innen elvben kényelmesen el lehet érni a Brüsszel által novemberre, azaz a fűtési szezon kezdetére előírt 90 százalékos töltöttséget, főként az utóbbi hónapokra jellemző, lanyha fogyasztás mellett. 

Ám pontosan ez a lanyha fogyasztás és a kialakult alacsony LNG-árszint hordoz bizonytalanságot. Ugyanis az elmúlt hetekben rekordszintre emelkedett a tengeren veszteglő LNG-tankerek mennyisége, illetve néhányuk el is indult Ázsia felé, hogy ott drágábban adja el az energiahordozót.

A kereskedők tehát kivárnak, hogy a fűtési szezon közeledtével drágábban teríthessék portékájukat. Ebből a piacon akár ellátási zavarok veszélyére is következtethetnek. Vizionálhatják azt is, hogy ismét kialakul az ősz folyamán egy Ázsiával vívott árverseny az LNG-ért.  Emellett kedden már napvilágot látott a hír, miszerint az egyik kiemelten fontos tengerentúli terminálba lassult a nyersanyag beáramlása, ami már akkor is felfelé hajtotta a piaci gázárat, és megágyazott a további emelkedésnek is.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a piac a hírekre hisztérikusan reagál, a szereplők árgus szemekkel figyelnek. A viselkedésük bizonyos fokig érthető – érdemes felidézni, hogy szinte pontosan egy évvel ezelőtt (2022. augusztus 22-én) állította be mindenkori árcsúcsát a gáz, 341 eurón. A drágulása fontos szerepet játszott a forint tavalyi rekordgyengélkedésében. A jelenlegi emelkedés egyelőre nem tudott ártani a forint árfolyamának.