Nemzetközi gazdaság

Idén már másodszor emelik az állami alkalmazottak bérét Szlovákiában

Újabb 10–12 százalékkal emelik az állami alkalmazottak bérét Szlovákiában. Az év elején 7–10 százalékos volt az emelés. Szakértők szerint a növekedés így sem követi teljes mértékben az inflációt, vagyis a reálbérek még mindig csökkenő tendenciát mutathatnak. A béremelésre nem sokkal az előrehozott parlamenti választás előtt került sor.

Szeptembertől 10–12 százalékkal emelkedik az állami alkalmazottak bére Szlovákiában – írta a pozsonyi Pravda kedden a kormány döntésére hivatkozva. Az átfogó béremelésre egy hónappal a szeptember végére kitűzött előrehozott parlamenti választás előtt kerül sor, és ez az idén már a második ilyen intézkedés lesz.

Bratislava,,Slovakia.,View,Of,The,Bratislava,Castle,,Main,Square,And
Fotó: Shutterstock

A döntés, amelynek végrehajtásához az idén 740 millió euróra (mintegy 280 milliárd forint), jövőre pedig 1,2 milliárd euróra (mintegy 463 milliárd forint) van szükség, 

megközelítőleg 255 ezer állami alkalmazottat érint, ezen belül több mint százezret a közigazgatásban és mintegy százezer pedagógust is.

Az állami alkalmazottak bérét az év elején már megemelték, ennek mértéke akkor 7–10 százalékos volt. A két intézkedés együttvéve történelmileg a legmagasabb mértékű béremelést eredményezi Szlovákiában az állami alkalmazottak körében egy év leforgása alatt.

Uniós megrendelések pörgetik a szlovák fegyvergyártást

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta megsokszorozódtak a szlovák fegyvergyártó megrendelései. A cégek uniós források bevonásával növelik kapacitásaikat.

A szeptemberi emelés után az államigazgatásban dolgozók bére – bérosztályi besorolásuk és ledolgozott éveik függvényében – 

mintegy 700 euró (266 ezer forint) és 1665 euró (630 ezer forint) között mozog majd, a pedagógusoké pedig 940-től (360 ezer forint) 1700 euróig (650 ezer forint) terjed.

A szlovák pénzügyi tárca elemzői osztályának igazgatója a lapnak nyilatkozva kifejtette: az intézkedéssel arra reflektálnak, hogy a közigazgatás több szektorában már hosszú ideje alacsonyak voltak a bérek, ami megnehezítette a jól képzett munkaerő alkalmazását. A szaktárca képviselője is elismerte ugyanakkor – és erről beszélt nyilatkozatában a pedagógus-szakszervezet vezetője is –, hogy a béremelés szintje várhatóan ismét némileg alatta marad a szlovákiai idei mértékének. Tavaly a közigazgatásban dolgozók bére 3,9 százalékkal emelkedett, miközben az infláció mértéke meghaladta a 12 százalékot.

Az idei első negyedévben a reálbérek 4,5 százalékkal visszaestek. Az érintett időszakban az élelmiszerek drágulása volt a legkiemelkedőbb, éves szinten a 26,1 százalékot is elérte, ami mintegy 10 százalékponttal meghaladta az európai uniós átlagot, és a legmagasabb volt az EU-ban.

 

pedagógus választás közigazgatás béremelés Szlovákia
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek