Nemzetközi gazdaság

Lakosságarányosan Csehországban él a legtöbb ukrán menekült

Az orosz–ukrán háború kezdete óta több mint négymillió ukrán hagyta el hazáját. A legtöbben Németországot választották.

A lakosság arányát figyelembe véve Csehország nyújtott menedéket a legtöbb ukránnak az Európai Unióban, szám szerint pedig Németországot választották úti célként a legtöbben azok közül, akik Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt kényszerültek elhagyni hazájukat – ismertette a június végével zárult időszak adatait az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

28 June 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Team, coaches and fans of the Ukraine refugee team gathered for a group photo at the Euro Unity Cup. The soccer tournament, organized by the United Nations (UNHCR) and UEFA, features 16 refugee teams. The teams of refugees each compete for the nation in which they have found refuge. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Arne Dedert / DPA / AFP

A tavaly februárban kezdődött háború miatt eddig csaknem 4,07 millióan hagyták el Ukrajnát, és kaptak ideiglenes védelmet uniós tagországokban.

A menekültek számát tekintve Németország áll az első helyen 1 133 420 fővel, Lengyelország a második 977 740, Csehország pedig a harmadik 349 140 befogadott menekülttel.

Május végéhez képest az unióban tartózkodó ukrajnai menekültek száma 45 800-zal, azaz 1,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékű növekedést júniusban Németországban, Csehországban és Írországban rögzítették.

Lakosságarányosan a 10,5 milliós Csehország nyújtott ideiglenes védelmet a legtöbb ukrajnai menekültnek, június végén 32,2 menekült jutott ezer lakosra.

Csehországot a listán Lengyelország (26,6), Észtország (25,8), Bulgária (24,9) és Litvánia (24,7) követi. Ez a szám az EU összes tagállamát tekintve átlagosan 9,1. Az ideiglenes védelemben részesülő külföldiek több mint 98 százalékát tették ki az ukrán állampolgárok, akiknek 46,6 százaléka nő, 34,4 százaléka gyermek és 19 százaléka időskorú férfi – derült ki az Eurostat által közölt adatokból.

A Noviny cseh hírportál a PAQ kutatóintézetre hivatkozva szerdán arról számolt be, hogy Csehországban az ukrán menekültek kétharmadának a jövedelme a szegénységi küszöb alatt van, és jelentős részük szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik. A felmérés eredménye szerint a menekültek 68 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, míg a háztartások 45 százalékának a megtakarításai kevesebb mint egy hónapra elegendők. A munkaképes menekültek 67 százaléka talált munkát, de több mint felük a képzettsége alatti, több mint 40 százalékuk pedig a képzettségét jelentősen alulmúló munkakörben dolgozik.

Új irányba kezdett el támadni az orosz hadsereg

Ukrán források szerint a Harkiv megyei Kupjanszk lett az oroszok fő célpontja. A támadók megpróbálhatnak benyomulni a városba.

 

 

Németország Csehország Ukrajna menekült
Kapcsolódó cikkek