Nemzetközi gazdaság

Nőttek az orosz termelői árak júliusban

Az idei első hét hónapban ugyan még csökkenés látható, de júliusban már növekedést mutattak az orosz termelői árak. A kormány és a jegybank még messze van az inflációs céljától.

Oroszországban havi és éves összevetésben is nőttek a termelői árak júliusban. 1,4 százalékkal emelkedtek júniushoz képest, és 4,1 százalékkal egy év alatt az orosz statisztikai hivatal adatai szerint.

A serviceman of the Russian National Guard (Rosgvardia) wearing a Saint George ribbon on his vest stands guard in downtown Moscow on May 7, 2021, before a rehearsal for the Victory Day military parade. Russia will celebrate the 76th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II on May 9. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Júniusban nem változtak a termelői árak havi és éves szinten.

Az idei első hét hónapban a termelői árak 5,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Múlt héten közölt adat szerint Oroszországban a fogyasztói árak 4,3 százalékkal emelkedtek júliusban éves összevetésben a júniusi 3,25 százalék után, és ezzel 12 egymást követő hónapnyi lassulás után a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves szintű gyorsulást.

A rubel háborgó piacán kamatgáttal fékeznék a hullámokat a moszkvai jegybankárok

Egy hónap alatt 450 bázisponttal emelték az irányadó rátát. Immár a laza monetáris politikával aligha magyarázható a rubel gyengélkedése. Marad az elhúzódó háború okozta gazdasági egyensúlyhiány.

Oroszország éves inflációs rátája tavaly 11,9 százalék volt, csaknem háromszorosa a kormány 4 százalékos céljának. Az orosz jegybank inflációs célja 4 százalék, a gazdaságfejlesztési minisztérium 5,3 százalékos inflációval számol az idei évre.

 

termelői árak moszkva Oroszország
Kapcsolódó cikkek