Az olasz Saipem kapott mintegy 1,6 milliárd euró értékű megbízást arra, hogy megtervezze, kiépítse és beüzemelje a Fekete-tenger Romániához tartozó térségében található Neptun Deep földgázmező kitermeléséhez szükséges offshore (tengeri) infrastruktúrát – jelentette be a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) csütörtökön a kitermelési jogok 50 százalékával rendelkező OMV Petrom.

20220318 Kardoskút Lerakták a Magyar Földgáztároló Zrt. MFGT  kardoskúti Földalatti Gáztároló telephelyén az Akvamarin hidrogénprojekt alapkövét. A beruházás a hidrogén előállítását, tárolását és szállítását célozza a karbonmentes gazdasághoz való közeledés meghatározó lépéseként. Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR Világgazdaság  VG  20220318 Kardoskút 
Lerakták a Magyar Földgáztároló Zrt. MFGT  kardoskúti Földalatti Gáztároló telephelyén az Akvamarin hidrogénprojekt alapkövét. A beruházás a hidrogén előállítását, tárolását és szállítását célozza a karbonmentes gazdasághoz való közeledés meghatározó lépéseként. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR Világgazdaság  VG
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság Archív

A szerződés hat mélytengeri (1000 méteres mélységben) és négy kevésbé mély (100 méter mélységű) vizeken elvégzendő próbafúrásra, három tenger alatti kitermelőegységre, egy 100 méteres mélységű térségben építendő platformra és az energiahordozót a román partokig szállító fő gázvezeték kiépítésére terjed ki, továbbá a Tuzla térségében megvalósítandó – más alvállalkozók által építendő – szárazföldi infrastruktúra mérőállomását is magában foglalja.

A Saipem az offshore berendezéseknél használt anyagok tesztelésébe Ploiesti melletti (romániai) kutatóközpontjának mintegy 200 szakemberét is bevonja, akiknek 95 százaléka román – közölte Alessandro Puliti, a cég vezérigazgatója.

A beruházást az OMV Petrom a kitermelési jogok másik társtulajdonosával, a román állami tulajdonban lévő Romgazzal közösen, a költségeket egyenlő arányban elosztva valósítja meg.

Az OMV Petrom és a Romgaz mintegy négymilliárd eurót fog befektetni

a mintegy 100 milliárd köbméternyi földgáz kitermelését célzó Neptun Deep projektbe. A Domino és a Pelican Sud nevű lelőhelyről származó első földgázmennyiségek a tervek szerint 2027-ben kerülnek be a román és a nemzetközi földgázhálózatba – írta az Agerpres hírügynökség a beruházók közleményét idézve.

Az osztrák OMV csoport többségi tulajdonában lévő OMV Petrom (amelyben a román államnak több mint 42 százalékos részesedése van) tavalyi, mintegy 43 millió tonna kőolaj-egyenértékű kőolaj- és földgáztermelésével, évi 4,5 millió tonnás finomítási kapacitásával Délkelet-Európa legnagyobb energiavállalatának számít, amely Romániában és a környező országokban 780 üzemanyagtöltő állomást működtet OMV, illetve Petrom márkanév alatt – tette hozzá a román állami hírügynökség.