Nemzetközi gazdaság

Oroszország már gyártja és használja a módosított iráni drónokat – brit szakértők

Oroszország megkezdte az iráni Sahid–136-os önmegsemmisítő drónok saját verziójának gyártását és felhasználását Ukrajnában. A készülékek elektronikai, különösen a navigációs részei jelentősen eltérnek az arab elődjüktől.

Brit szakértők szerint Oroszország már gyártja és használja is az ukrajnai háborúban azokat a drónokat, amelyeket az iráni Sahid önmegsemmisítő készülékei alapján terveztek – írta meg a Conflict Armament Research (CAR) kutatócsoport vasárnap közzétett jelentésében, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

This handout picture released by Iran's Army office on April 19, 2023 shows military unmanned aerial vehicles (UAV or drone) on display during a ceremony at an undisclosed location in Iran. (Photo by Iranian Army office / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / IRANIAN ARMY OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Iráni drónokhoz hasonló eszközöket gyárt és vet be az ukrajnai háborúban Oroszország.
Fotó: AFP

A szakértők ezt azokból a drónroncsokból állapították meg, amelyeket az ukrán hadsereg lelőtt. A jelentés szerint

 az eszközök úgy néztek ki, mint az iráni Sahid–136-os típusok, ám olyan elektronikus modulokkal rendelkeztek, mint amelyeket Oroszország használ a felderítő drónjaiban.

Kiemelték, hogy a drónok hajótestének szerkezete és belső moduljai, különösen a navigációhoz készültek jelentős eltéréseket mutatnak az iráni drónokhoz képest. A britek a tanulmányukban megjegyezték, hogy ezek a drónok, akárcsak az iráni Sahidok, szinte teljes egészében olyan alkatrészekből készülnek, amelyeket Oroszországon kívül gyártottak. A szakértők körülbelül száz alkatrészt azonosítottak a lezuhant drónok több mint harminc moduljában. Gyártójuk 22 cég hét országból, köztük Oroszországból. 

A legtöbb alkatrészt kínai, svájci és egyesült államokbeli székhelyű cégek gyártották, 

12 alkatrészt pedig Oroszországban gyártottak le az Ukrajna elleni orosz invázió tavaly februári kezdete után – állapították meg a CAR kutatói.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett: júniusban az Egyesült Államok bizonyítékot mutatott be arról, hogy az oroszországi Tatárföldön iráni drónok gyártására szolgáló üzemet építenek– írja az MTI. 

Orosz Albatrosz drónok rajzanak a háborúba Tatárföldről, ahol valamit forralnak Iránnal

Nem csak drónokat vásárolt Irántól Oroszország, a Tatárföldön felépült és bővül egy üzem, ahol iráni technológia felhasználásával gyártják is az ukrán hadszíntérre a drónokat. A kirajzás már meg is kezdődött – írja a brit Financial Times.

Szuperdrónokat kap Ukrajna Németországtól

Németország a legmodernebb, Luna NG típusú drónrendszerből szállít Ukrajnának. A rendszert drónok, teherautók és földi irányító központ alkotják. Az ukránok egyelőre olyan verziójú drónokat kapnak, amelyek csak felderítésre használhatók.

 

 

iráni drónok drón dróngyártás orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek