A német fegyveripari óriás, a Rheinmetall olyan felderítő drónokat ad a háborúban álló országnak, amelyek látnak és hallanak. 

21 June 2022, Brandenburg, Schönefeld: Drones from a wide range of manufacturers, here a Luna NG drone, will be on display at the International Aerospace Exhibition ILA. The air show at Schönefeld Airport is open from 22.06. - 26.06.2022. Photo: Wolfgang Kumm/dpa (Photo by WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A kép előterében egy Luna NG drón látható. Németország ezekből a legmodernebb katonai drónjaiból szállít Ukrajnának. 
Fotó: Wolfgang Kumm / AFP

A Luna egy teljesen új fejlesztésű drónrendszer, amely minden fontos teljesítményben felülmúlja az elődjét. 

Amellett, hogy felderítő rendszer, LTE-hálózatot biztosít, továbbá lehallgatni és zavarni is tudja az ellenség kommunikációját.

Az új Rheinmetall drón maximális repülési magassága 5 ezer méter, felderítő hatótávja pedig több száz kilométer.

A drónrendszer egy földi irányító állomásból, drónokból és katonai teherautókból áll. Az NG rövidítés a Luna drón új generációját jelenti.

Habár a drónoknak lesz fegyverszállításra is képes változatuk, az ukránok egyelőre csak felderítésre használható verziót kapnak.

A Bild információja szerint az ukránok az év végéig kaphatják meg az Luna NG drónrendszert. Közben pedig az oroszok gőzerővel fejlesztik a saját drónjaikat.

Rákapcsolhatnak az orosz dróntervezők

Lendületet kaphat a dróntervezés a novorosszijszki incidens után – tetemes hátrányt kell ledolgozniuk a mérnököknek.

Orosz Albatrosz drónok rajzanak a háborúba Tatárföldről, ahol valamit forralnak Iránnal

Nem csak drónokat vásárolt Irántól Oroszország, a Tatárföldön felépült és bővül egy üzem, ahol iráni technológia felhasználásával gyártják is az ukrán hadszíntérre a drónokat. A kirajzás már meg is kezdődött – írja a brit Financial Times.