Az a vártnál enyhébb tél után rekordmennyiségű földgázt tudott elraktározni, ami azt jelentheti, hogy a blokk fokozatosan csökkentheti az Oroszországból származó importot – írta a Financial Times.

LNG tarcsi
Fotó: Getty Images

A hónap elején az unió tárolói kapacitása 55,7 százalékon állt, ami 2011 óta a legmagasabb áprilisi szint – ez mintegy 20 százalékkal haladja meg az előző öt év átlagát, ráadásul az elmúlt két kétben tovább emelkedett, 56,5 százalékra.

Az EU gáztárolói több mint félig megteltek, ami azt jelenti, hogy kényelmes helyzetben fejeztük be ezt a fűtési szezont. A blokknak most nagyobb a mozgástere az orosz LNG-import csökkentésére, ráadásul a megújuló energiaforrások arányának növelésével és a források további diverzifikálásával néhány tagállam a közeljövőben teljesen leállíthatná a keleti gázbeszállítást 

– nyilatkozta Kadri Simons, az unió energiaügyi biztosa.

Az egyetlen év, ami megközelíti az idei szintet, 2020 volt, amikor a járvány drasztikusan lecsökkentette a keresletet. Április közepére a kapacitás valószínűleg enyhén elmarad az akkori szinttől.

Ez szöges ellentétben áll a tavalyi évvel, amikor Moszkva az ukrajnai invázió folytatásával párhuzamosan visszafogta a csővezetékes szállításokat, az EU pedig kénytelen volt rekordszintre növelni az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz importját, mivel sietett feltölteni a téli készleteket.

A Refinitiv adatai szerint az EU Oroszországból származó LNG-importja tavaly elérte a 22,1 milliárd köbmétert, ami 39 százalékos növekedés 2021-hez képest, és az év teljes tengeri importjának 16 százaléka.

Az megugrása, valamint az enyhébb tél azt jelenti, hogy az EU-nak a nyárra elegendő készlete lesz ahhoz, hogy könnyebben elérje az Európai Bizottság által november elejére kitűzött 90 százalékos tárolási szintet. A most megjelent adatok alapján ez a cél akár már nyár végére megvalósulhat.

Az olajjal és a kőolajtermékekkel ellentétben az orosz gázra – amely az ukrajnai háború előtt az EU ellátásának csaknem 40 százalékát biztosította – nem vonatkozik embargó. Ennek eredményeként az EU eddigi rekordmennyiségű földgázimportja az orosz vállalatokra kivetett adókon keresztül milliárdokat juttatott Moszkvának.

A blokk energiaügyi miniszterei márciusban megállapodtak arról, hogy a tagállamok ideiglenesen korlátozhatják az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gázimportot – erről a megállapodásról azonban még tárgyalni kell az EU parlamentjével.

Az orosz cseppfolyósított földgáz korlátozására vagy betiltására irányuló lépések azonban akadályozhatják a tárolók jövő téli feltöltésére irányuló erőfeszítéseket.

Gázár: tavaly óta csökkent, de még mindig magas

A gázárak azt jelzik, hogy a kereskedők szerint Európának még mindig kihívást jelent az elegendő készlet biztosítása, annak ellenére, hogy az árak a tavaly augusztusi rekordszintekhez képest jelentősen csökkentek. Az idei negyedik negyedévben való szállításra vonatkozó európai TTF referenciaszerződés ára az elmúlt hónapban közel 20 százalékkal emelkedett.

Az orosz gázbehozatal leállítása továbbra is bizonytalansággal tölti el az európai törvényhozókat, és ezt meg tudom érteni, hiszen a blokknak valahonnan pótolni kellene ezt a hiányt, ha problémák adódnak az EU raktáraiban. Arról nem is beszélve, hogy ennek milyen hatása lenne a nemzetközi piacon 

– mondta Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem gazdasági kutatója.