Nemzetközi gazdaság

Rohamtempóban importálják a használt autókat az ukránok

Júliusban jelentősen megugrott a személygépkocsi-behozatal Ukrajnában. A háborúban az autó is sokszor fogyóeszköz.

Július folyamán 18 800 importból származó használt személygépkocsit vettek nyilvántartásba Ukrajnában, ez a szám 9 százalékkal több, mint egy hónappal korábban – számolt be róla az Ukrán Autógyártók Szövetsége (Ukravtoprom) közleménye alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Kyiv,,Ukraine,:,Aerial,Drone,Image,Of
Fotó: Shutterstock

A szövetség jelentése szerint az elmúlt 11 hónapot vizsgálva júliusban importálta a legtöbb használt autót külföldről Ukrajna. Hozzátették, hogy az autópiac ezen szegmensében a benzines autók piaci részesedése 44 százalék volt. A dízelautók 33 százalékkal, az elektromos autók 15 százalékkal, a gázüzemű autók 5 százalékkal, a hibrid járművek pedig 3 százalékkal szerepelnek az ukrán piacon.

A legnépszerűbb külföldről behozott személyautó a Volkswagen Golf volt, de a Renault Megane, a Skoda Octavia, a Volkswagen Passat és a Nissan Leaf is a élmezőnyben volt.

Az év hetedik hónapjában az Ukrajnában forgalomba helyezett, importból származó használt autók átlagéletkora tíz év volt.

Összességében az év eleje óta 106 ezer külföldről behozott használt autó esett át első regisztrációján Ukrajnában, ami 3,3-szer több, mint az új autók eladása ugyanebben az időszakban

– foglalta össze az adatokat az Ukravtoprom közleménye.

Már több mint 60 ezer autót kapott az ukrán hadsereg

A fegyveres erőknek a fegyverek mellett járművekre is szükségük van. Az elmúlt egy évben több mint 60 ezer kocsit adtak át katonai célokra – jelentette ki Olekszandr Puhacs, a katonai kisteherautók biztosításáról szóló Hősautó projekt vezetője. Egy autó átlagos élettartama a fronton 14–60 nap.

 

 

Ukravtoprom Ukrajna Volkswagen Golf személyautó személygépkocsi
Kapcsolódó cikkek