BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szervilis Amerika-majmolással vádolta Londont az HSBC csúcsmenedzsere

A brit topbankár egy júniusban zárt ajtók mögött tartott londoni rendezvényen jelentette ki, hogy az Egyesült Királyság gyakran meghajol Washington kívánságai előtt, pedig nem szabadna vakon követnie az Egyesült Államokat, hanem saját érdekeit kellene szem előtt tartania.

Gyengének nevezte az Egyesült Királyságot a brit HSBC bank csúcsmenedzsere, mivel szerinte London a brit érdekek ellenére támogatja az Egyesült Államokat Kínával folytatott harcában.

LONDON, UK - Apr 19, 2017: Metropolitan police officers on duty at 10 St James's Square The Royal Institute of International Affairs Chatham House
A londoni Chatham House. Fotó: Shutterstock

Sir Sherard Cowper-Coles – aki jelenleg az HSBC közkapcsolati vezetőjeként dolgozik, és egyben a kínai–brit gazdasági kamara elnöke is, a kilencvenes években pedig országát nagykövetként képviselte Hongkongban – a londoni Chatham House-ban júniusban kifejtette, hogy az Egyesült Királyság gyakran elébe megy Washington kívánságainak, pedig ennek nem kellene így lennie

– írja az amerikai Fortune magazin.

A beszéd kiszivárgását követően az HSBC és Cowper-Coles a várható kormányzati reakcióra tekintettel közölték, hogy a menedzser csupán magánvéleményének adott hangot, amely nem tükrözi a bank álláspontját.

Sherard a Chatham House szabályai szerint egy zárt körű kerekasztal-beszélgetésen vett részt, ahol megosztotta személyes nézeteit

– mondta az HSBC a Fortune-nek, arra az elvre utalva, amely szerint a klubban elhangzott információk szabadon felhasználhatók a forrás megjelölése nélkül.

A menedzser később bocsánatkérésre is kényszerült – írja a Financial Times.

Cowper-Coles megjegyzései azt a kényes helyzetet tükrözik, amelybe az egyes országok vezetése, köztük az Egyesült Királyság kormányzata a növekvő amerikai–kínai feszültségek közepette került.

Mindez különösen igaz az HSBC-re, amelynek székhelye Londonban van, ám nyereségének 44 százaléka Kínából származik, és egyben az egyik legnagyobb befektető is az országban.

Az elmúlt években Amerika szigorította a Kínába irányuló exportellenőrzést, többek között a félvezetőkre vonatkozóan, és Nagy-Britanniától is azt követeli, hogy hasonlóan járjon el – mondta júniusban Cowper-Coles.

Ugyancsak amerikai nyomásra tiltotta meg London a kínai Huaweinek a brit 5G-s mobilhálózatok építésében való részvételt – vélte Cowper-Coles a Bloomberg szerint.

A topbankár korábban kritikusan nyilatkozott arról is, hogy hogyan tekintenek nyugaton Kínára. A kínai CGTN állami televíziónak azt állította, hogy a politikusok „démonizálják Kínát”, noha az ázsiai óriás területén működő nyugati vállalkozások összetettebben látják a helyzetet.

Rishi Sunak brit miniszterelnök igyekszik erősíteni a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal a védelem, a biztonság és a gazdaság területén. Márciusban Sunak a BBC-nek azt mondta, hogy Kína „kihívást jelent a világrend számára”, és London növelni fogja a védelmi kiadásokat, mivel „a világ egyre változékonyabbá válik”.

A kormányfő már korábban is fenyegetésnek nevezte Kínát az Egyesült Királyságra és az egész világra nézve, májusban pedig azt mondta, hogy fontolgatja a brit vállalatok kínai beruházásainak korlátozását, amit azzal indokolt, hogy Nagy-Britannia Kínához való hozzáállása „nagy mértékben igazodik az Egyesült Államokéhoz”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.