Gyengének nevezte az Egyesült Királyságot a brit HSBC bank csúcsmenedzsere, mivel szerinte London a brit érdekek ellenére támogatja az Egyesült Államokat Kínával folytatott harcában.

LONDON, UK - Apr 19, 2017: Metropolitan police officers on duty at 10 St James's Square The Royal Institute of International Affairs Chatham House
A londoni Chatham House. Fotó: Shutterstock

Sir Sherard Cowper-Coles – aki jelenleg az HSBC közkapcsolati vezetőjeként dolgozik, és egyben a kínai–brit gazdasági kamara elnöke is, a kilencvenes években pedig országát nagykövetként képviselte Hongkongban – a londoni Chatham House-ban júniusban kifejtette, hogy az Egyesült Királyság gyakran elébe megy Washington kívánságainak, pedig ennek nem kellene így lennie

– írja az amerikai Fortune magazin.

A beszéd kiszivárgását követően az HSBC és Cowper-Coles a várható kormányzati reakcióra tekintettel közölték, hogy a menedzser csupán magánvéleményének adott hangot, amely nem tükrözi a bank álláspontját.

Sherard a Chatham House szabályai szerint egy zárt körű kerekasztal-beszélgetésen vett részt, ahol megosztotta személyes nézeteit

– mondta az HSBC a Fortune-nek, arra az elvre utalva, amely szerint a klubban elhangzott információk szabadon felhasználhatók a forrás megjelölése nélkül.

A menedzser később bocsánatkérésre is kényszerült – írja a Financial Times.

Cowper-Coles megjegyzései azt a kényes helyzetet tükrözik, amelybe az egyes országok vezetése, köztük az Egyesült Királyság kormányzata a növekvő amerikai–kínai feszültségek közepette került.

Mindez különösen igaz az HSBC-re, amelynek székhelye Londonban van, ám nyereségének 44 százaléka Kínából származik, és egyben az egyik legnagyobb befektető is az országban.

Az elmúlt években Amerika szigorította a Kínába irányuló exportellenőrzést, többek között a félvezetőkre vonatkozóan, és Nagy-Britanniától is azt követeli, hogy hasonlóan járjon el – mondta júniusban Cowper-Coles.

Ugyancsak amerikai nyomásra tiltotta meg London a kínai Huaweinek a brit 5G-s mobilhálózatok építésében való részvételt – vélte Cowper-Coles a Bloomberg szerint.

A topbankár korábban kritikusan nyilatkozott arról is, hogy hogyan tekintenek nyugaton Kínára. A kínai CGTN állami televíziónak azt állította, hogy a politikusok „démonizálják Kínát”, noha az ázsiai óriás területén működő nyugati vállalkozások összetettebben látják a helyzetet.

Rishi Sunak brit miniszterelnök igyekszik erősíteni a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal a védelem, a biztonság és a gazdaság területén. Márciusban Sunak a BBC-nek azt mondta, hogy Kína „kihívást jelent a világrend számára”, és London növelni fogja a védelmi kiadásokat, mivel „a világ egyre változékonyabbá válik”.

A kormányfő már korábban is fenyegetésnek nevezte Kínát az Egyesült Királyságra és az egész világra nézve, májusban pedig azt mondta, hogy fontolgatja a brit vállalatok kínai beruházásainak korlátozását, amit azzal indokolt, hogy Nagy-Britannia Kínához való hozzáállása „nagy mértékben igazodik az Egyesült Államokéhoz”.