Közélet

CIA: Putyin továbbra is bosszút forralhat a Wagner vezére ellen

A CIA vezetője beismerte, hogy előre tudtak a Wagner lázadásáról. William Burns szerint annak a 36 órának az eseményei kulcsfontosságúak lesznek a háború, sőt akár a Putyin-rendszer végkimenetelében is. Arról jelenleg az amerikai hírszerzés sem tud, hogy hol lehet a Wagner-vezér, Prigozsin, de a CIA arra számít, hogy Putyin kemény megtorlást tervez az árulásért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök próbál időt nyerni, miközben kidolgozta a tervet, amellyel bosszút állhat a Wagner vezetőjén, Jevgenyij Prigozsinon – állítja a CIA. A Wagner csoport még június közepén lázadt fel a rendszer ellen, és indult meg Moszkva felé Prigozsin vezetésével. Végül Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz elnök közvetítésével sikerült megoldani a krízist, majd a zsoldosok távoztak Oroszországból. Prigozsin hollétéről azóta se tudni.

William Burns, a CIA főnöke szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény megtorlást tervez a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin ellen.
Fotó: AFP

A Wagner csoport lázadása annak a jele, hogy Putyin rendszere nem olyan erős, mint azt mutatja, és repedezik a gépezet

– erről a CIA vezetője, William Burns beszélt.

Prigozsin utoljára Minszkben, majd Moszkvában tűnt fel, végül viszont eltűnt, és azóta nem tudni róla, hogy hol tartózkodik. Szentpétervári kúriájában az orosz hatóság razziát tartott, de ott sem találták a zsoldosvezért – erről a BBC írt.

Putyin olyan ember, aki a bosszút hidegen szereti tálalni. Meglepődnék, ha Prigozsin megmenekülne a megtorlástól

– mondta Burns.

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök felvetette, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a Wagner-főnököt megmérgezik. „A helyében vigyáznék, mit eszem” – mondta ekkor Biden. A CIA is ilyen akcióra számít.

A hírszerző ügynökségnek voltak információi a Wagner lázadásáról Burns szerint, aki ezzel korábbi pletykákat erősített meg.

Wagner-zsoldosok képezik ki a fehérorosz katonákat Minszk közelében

Szombaton egy több tucat Wagner-zsoldost szállító konvoj lépett át Oroszországból Fehéroroszországba – állítják brit és ukrán források. A hírek szerint a zsoldosok egy Minszk közelében lévő katonai bázisra tartanak, ahol a fehérorosz katonák kiképzésében vesznek részt. Eközben a zaporizzsjai Enerhodar városban arra szólították fel az ukrán lakosságot, hogy költözzenek át Oroszország távol-keleti részébe.

A Wagner-lázadás volt a legnagyobb támadás Putyin rendszere ellen, amióta 23 éve a hatalom csúcsára került. Prigozsin ekkor arról beszélt, hogy az orosz elnök hazugságokra alapozta az Ukrajna ellen indított háborút. A CIA szerint ennek az esetnek az a legfontosabb momentuma, hogy az addig legyőzhetetlennek hitt Putyin kénytelen lett alkudozni valakivel, aki korábban csak egy ételbeszállító volt. Prigozsint korábban „Putyin séfjének” is nevezték, mivel egy időben a Kreml étkeztetéséért felelt.

A lázadás az orosz népben is kérdéseket vethetett fel. Putyinról az a kép élt az országban, hogy mindenhatóként bármit megtehet, most viszont a gyengeség jelei a felszínre kerültek az amerikai hírszerzők szerint.

A CIA arra számít, hogy az ukrán katonai sikerek aláaknázhatják Putyin hatalmát. Prigozsin kritikái kiengedték a szellemet a palackból, a szavai ott vannak a nép fejében, és ezek a gondolatok előtérbe kerülhetnek, ha Oroszország rosszabb pozícióba kerül a csatatéren.

 

Minszk Prigozsin wagner Vlagyimir Putyin CIA
Kapcsolódó cikkek