Az S&P Global szerdán közzétett jelentése szerint az új vállalati csődök száma (az általuk minősített cégek körében) a múlt hónapban 16 volt globálisan, ami 2009 óta a legmagasabb augusztusi szám, s jelzi, hogy a világgazdaságban egyre nagyobb nyomás nehezedik a cégekre – írta a Reuters.

Businessman,Pulling,Empty,Pocket,Out,Of,Pants, Businessman pulling empty pocket out of pants
Fotó: Shutterstock

Bár a nyár folyamán a fizetésképtelenségek száma általában alacsony, az előző havi szám közel kétszerese a korábbi években tapasztalt 8,6-es augusztusi átlagnak.

Ezzel 107-re emelkedett a globális vállalati csődök száma idén, ezek túlnyomó része Európában és az Egyesült Államokban következett be. 

A hitelminősítő intézet arra számít, hogy a nemteljesítési ráták tovább emelkednek, mivel az agresszív kamatemelések egyre nehezebb helyzetbe hozzák a magas finanszírozási költségekkel és a közelgő adósságlejáratokkal szembesülő vállalatokat.

A jelentés szerint az EU-ban a 2023. júliusi 3,1 százalékról 2024 júniusára 3,75-ra emelkednek a nemteljesítési ráták, ami a tengerentúlon még súlyosabb lehet: ezek ugyanebben az időszakban a júliusi 3,5-ről 4,5 százalékra ugorhatnak.

Ágazati bontásban az Egyesült Államokban a médiában és a szórakoztatóiparban következett be a csődök egyharmada. Ezzel szemben Európában a fogyasztási cikkeket gyártó szektort érte a legnagyobb csapás

– jegyezte meg az S&P.

A feltörekvő piacokon a fizetésképtelenség sokkal kisebb arányban van jelen, kivéve a Latin-Amerikában, ahol a fejlődő gazdaságok összesen 14 csődjéből 13 következett be.

Egyre több a vállalati csőd az Európai Unióban, Magyarország egy mutatóban „éllovas”

Az április–júniusi időszakban negyedéves szinten enyhén csökkent az új vállalkozások bejegyzése az Európai Unióban, ellenben a csődeljárások száma már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt.