Rohamosan közelíti a platót a globális kamatkörnyezet, hamarosan világszerte végéhez érkezhetnek a monetáris szigorítási kampányok. A jelenlegi várakozások szerint azonban a világ vezető gazdasági térségeiben, mint az Egyesült Államok és az a ráták tartósan magasan maradhatnak, hogy lehűtsék a vártnál ellenállóbb gazdaságokat és a csapongó inflációt.

Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write FinanceSaving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance
számla, bank, pénz, kötelezettség, hitel, számol, pénz, számológép, tartozás, törlesztés,
Fotó: Getty Images

A monetáris szigor eredményeként az eurózónában 2008, Amerikában pedig 2001 óta nem volt ilyen költséges a kölcsönfelvétel, ami ugyan az elmúlt időszakban felvett és egyes változó kamatozású hitelek törlesztőin, illetve a nemrég kibocsátott kötvények befektetői hozamelvárásain már meglátszik, a fix törlesztőkkel rendelkező hosszú távú hitelekre, mint a jelzálogkölcsönök, még nem fejtette ki hatását. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

A kölcsönt felvevők közül kifejezetten sokan kalkulálnak ugyanis úgy a felvételekor, hogy annak feltételeit majd menet közben módosítják pénzintézetükkel, vagy akár teljes egészében ki is váltják később egy olcsóbb konstrukcióval, könnyítve ezzel saját terheiket – csakhogy míg pár éve még negatív alapkamat uralkodott az eurózónában, ma 4 százalék feletti rátával állunk szemben, ami az új hitelek kamataiban már vaskosan visszatükröződik, sokak számára teljes mértékben lehetetlenné téve az eredeti kölcsöneik leváltását.

Infláció és kamat az eurózónában
Az eurózóna inflációja ugyan már csökkenésnek állt, a kamatkörnyezet szigorú maradhat

Ebbe a csapdába azonban közel sem csak a lakosság esik bele, a vállalatok is rendszeresen újrafinanszírozzák hiteleiket menet közben, most azonban erre a drasztikusan magas kamatkörnyezet miatt nincs lehetőségük. 

A magas hozamot kínáló vállalati kötvényeket kibocsátó európai cégek jövőre ugyan még csak 16,1 milliárd dollárnyi lejáró adósságot kellene, hogy visszafizessenek vagy továbbgörgessenek, 2025-re ez az összeg már 89,2 milliárd dollárra nő, 2026-ban pedig 118,7 milliárd dolláron tetőzhet, sok vállalatnak szinte elviselhetetlen ez a teher.

A Bloomberg számításai szerint a bóvli besorolású európai vállalatok körében 3,8 százalékon tetőzhet jövőre a nemteljesítési arány, míg az Egyesült Államokban még ennél is rosszabbra, 4,7 százalékos csúcspontra számítanak az elemzők.

A 2008-as 13,4 százalékos csődbemeneteli arányt azonban minden bizonnyal el tudják majd kerülni a cégek.

Az elemzői várakozások szerint azok a cégek, amelyek ki tudják gazdálkodni a megugró pénzügyi kötelezettségeket, sok esetben látványosan vissza kell hogy fogják a költekezésüket, létszámleépítéseket, leállított fejlesztési projekteket idézve ezzel elő, ezek következményei pedig akár a teljes világgazdaságra is továbbgyűrűzhetnek.

Németországban már most felütötte a fejét a jelenség: Jochen Schönfelder, a Boston Consulting Group kölni szenior elemzője szerint a német építőiparban és autóalkatrész-gyártásban már meglátszik a lassulás.

A nagy kérdés az, hogy ez átgyűrűzik-e az üzemi berendezések beszállítóira is, és hogy mindez milyen hatással lesz a lakossági fogyasztásra

– vetette fel a szakértő.

Még jó ideig nem térnek vissza a korábban látott negatív kamatok

A magas kamatok ugyanakkor nem csak a lakosságot és a vállalkozásokat, de az államháztartást is kifejezetten fájdalmasan érintik: az államadósságok finanszírozásának költsége egyes számítások szerint három éven belül egyenesen megduplázódhat, hatalmas nyomást helyezve ezzel a kincstárakra.

A globális államadósság kamatterheinek törlesztésére a kormányzatok az idén 2,3 ezermilliárd dollárt kell hogy fordítsanak, ami közel 50 százalékkal több, mint amit 2020-ban adtak ki ilyen célokra. A lesújtó hatás nem minden kormányzatot érint egyformán: az Egyesült Királyságban például, ahol az államadósság negyedének kamatai az inflációhoz kötötten mozognak, történelmi magasságba tornászták a júliusi törlesztési kötelezettséget – ennek hatásai pedig még az önkormányzati szinten is megmutatkoznak. 

A helyi vezetések már most elkezdték elhalasztani a nem létfontosságú beruházásokat, amelyeket hitelből finanszíroztak volna, várva a kamatkörnyezet enyhülésére.

Alapvetően azt tanácsoljuk, hogy ne vegyenek fel hosszú távú kölcsönt idén, amíg az és a jegybanki alapkamatok csökkenni nem kezdenek

– javasolta David Whelan, a brit önkormányzatoknak hiteltanácsadást nyújtó Link Group vezetője.

A legnagyobb gond azonban az, hogy senki nem tudja megmondani, erre meddig kell várni. Míg év elején a villámgyorsan berobbanó bankpánik nyomán a piacok korai kamatvágásokat kezdtek árazni, mára a vártnál ellenállóbb globális gazdasági teljesítmény nyomán ezek háttérbe szorultak, és helyüket – nem kis részben az EKB és a Fed jegybankárainak pesszimista nyilatkozatai nyomán – a tartósan szigorúan maradó monetáris politikai légkörrel kapcsolatos várakozások vették át.

Jerome Powell, a Fed elnöke a hét végén megrendezett Jackson Hole-i konferencián ismét megerősítette, hogy még egy újabb, a korábbi piaci várakozásokkal teljes mértékben szembemenő kamatemelés lehetősége is benne van a pakliban, ahogy Christine Lagarde, az EKB elnöke is a monetáris szigor fennmaradása mellett tette le a voksát.

Jerome Powell: újabb kamatemelésekre lehet szükség

Az amerikai jegybank elnöke szigorú hangnemet ütött meg Jackson Hole-ban elmondott, kiemelt figyelemmel várt beszédében pénteken.