Szlovákiában az égető szakemberhiány enyhítésére elsősorban a gépipar, a gumiipar, a kohászat, a fémmegmunkálás területén várják a külföldi jelentkezőket. Főként szerszámgép- és villástargonca-kezelők, hegesztők és műszaki karbantartók hiányoznak a piacról. Az előzetes elképzelések szerint éves szinten 2000 engedélyt adnának ki, 17 országból várják a jelentkezőket, éspedig a Szovjetunió utódállamaiból (Azerbajdzsántól kezdve, Kirgízián át Moldováig, Ukrajnáig), a Balkánról (Montenegró, Szerbia, Észak-Macedónia), továbbá a Fülöp-szigetekről, Indonéziából és Nepálból. Ahonnan Magyarország is

A female employee works on the assembly line of the Peugeot 208 car by French car maker PSA Peugeot Citroen at the company's automobile factory in Trnava, western Slovakia, on December 3, 2015.  AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI (Photo by SAMUEL KUBANI / AFP)
A Stellantis nagyszombati Peugeot-gyárában is elkél a munkáskéz. Fotó: AFP

A munkaügyi tárca közleményében jelezte, hogy különösen a szlovák autóipar nyomására hirdeti meg a külföldiek alkalmazásának lehetőségét. Csak azok a cégek juthatnak ily módon külföldi alkalmazotthoz, amelyek már legalább négy éve Szlovákiában tevékenykednek, és semmilyen adó- vagy járulékelmaradásuk nincs az államkassza felé.

Az Európai Unión kívüliek becsalogatása kimondottan újdonságnak számít Szlovákia esetében, 

mivel az ország jellemzően munkaerő-kibocsátó volt már a szocializmus idején is (a cseh ipar- és bányavidékekre mentek tízezer szám a szlovák dolgozók). A rendszerváltást követően pedig a pusztító, még az ezredforduló környékén is 18-19 százalék között mozgó tette feleslegessé a külföldi munkaerőt. 

A szlovák munkanélküliségi ráta
 

2023 második negyedévében azonban már 6 százalék alá bukott a munkanélküliek aránya (az első negyedévi 6,2 százalékról 5,7 százalékra), a 158 ezer állástalan kétharmada több mint egy éve van munka nélkül, azaz ez a réteg már kevésbé mobilizálható. 

Ráadásul a munkanélküliek java, mintegy 80 ezer fő a keleti megyékben (Eperjes, Kassa) él, miközben a nyugati országrész megyéi (Pozsony, Trencsén, Nagyszombat), ahol csupán 2-3 százalék közötti a munkanélküliség, igénylik a dolgos kezeket.

Szlovákiában egyébként már napjainkban is közel 100 ezer külföldi dolgozik: kezdetben a románok domináltak, majd a szerbek, az Ukrajna elleni orosz invázió óta viszont már az ukránokból van a legtöbb, számuk megközelíti a 40 ezer főt. 

A külföldi munkavállalók tervezett importja egyelőre nem érte el a nagypolitika ingerküszöbét, a választási lázban égő pártok most a Magyarország felől érkező menekülthullám kapcsán csapnak inkább össze.