A fogyasztói kiadások, amelyek az amerikai  több mint kétharmadát teszik ki, augusztusban két hónap után újra növekedésnek indultak – közölte a Kereskedelmi Minisztérium pénteken.

Gas prices are seen at a gas station in Los Angeles on September 28, 2023. California gas prices are nearing USD $7 per gallon in some locations as oil prices surge toward $100 a barrel. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Fotó: AFP

Havi szinten a személyes fogyasztási árindex (PCE) 2023 augusztusában 0,4 százalékkal emelkedett, s bár némileg elmaradt a 0,5 százalékos piaci várakozásoktól, ez így is jelentős ugrás volt az előző két hónapban mért 0,2 százalékhoz képest.

Január óta ez volt a legnagyobb havi növekedés, ami arra utalhat, hogy az energiaárak emelkedése miatt visszatérőben van az inflációs nyomás az amerikai gazdaságban.

A személyes fogyasztási árindex alakulása
 

A növekedést elsősorban az energetikai alindex erősítette, amely 6,1 százalékra ugrott a nyersolajárak emelkedése miatt. A fogyasztói termékek indexe a szolgáltatásokéhoz hasonlóan 0,2 százalékkal nőtt meg. Az előző év azonos időszakához képest a PCE 3,5 százalékkal, négy hónapja a legnagyobb mértékben emelkedett, megfelelve a piaci előrejelzéseknek.

A volatilis élelmiszer- és energiaköltségek nélkül a PCE magindexe 0,1 százalékkal emelkedett az előző havi 0,2 százalékhoz képest, ami 2020 novembere óta a legkisebb szintű növekedés volt, jóval a várakozások alatt. A magindex éves szinten 3,9 százalékkal emelkedett, szemben a júliusi 4,3 százalékkal.

A PCE a Federal Reserve, az amerikai jegybank kedvenc inflációs mutatója, mivel a kiadások széles körét öleli fel, és tükrözi a fogyasztói szokások változását is. 

Az adatot ezért nagyon várták a piacok is, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mire számíthatnak a kamatpolitikában. A másik két követett mutató, a és az infláció is elég kedvező szinten volt ahhoz, hogy a Fed tisztviselői a múlt heti ülésükön változatlanul hagyják az alapkamatot.

Nem hozott meglepetést az amerikai GDP-adat

A vártnál szerényebben emelkedett a múlt héten az amerikai munkanélküli-segélyt kérők száma.