Az energiaimportja az idei második negyedévben kereskedelmi értékben kifejezve 39,4 százalékkal, mennyiségben pedig 11,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Eurostat adataiból. Ezek az eredmények az idei első negyedévben tapasztalt 26,5 százalékos, illetve 6,1 százalékos csökkenést követik.

Liquefied Natural Gas Imports in Yantai Port
Az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb cseppfolyósított földgáz.
 Fotó: AFP

A cseppfolyósított földgáz (LNG) területén az Egyesült Államok számított a vezető szállítónak: a Washingtonból érkező mennyiség az EU teljes behozatalának 46,4 százalékát tette ki értékben számítva a második negyedévben, amelyet Oroszország (12,4 százalék) és Katar (10,9 százalék) követett. Fontos partner még Algéria 9,9 százalékkal, Nigéria 5,1 százalékkal, valamint Norvégia és Omán 3,3 százalékos, illetve 2,9 százalékos részesedéssel. 

Az amerikai, az orosz és a katari éves összevetésben 2,8 százalékponttal, 2,7 százalékponttal, illetve 1,1 százalékponttal mérséklődött, míg az algériai behozatal 5,2 százalékkal nőtt. A földgáz esetében Norvégia volt a blokk első számú beszállítója: a skandináv országból érkező gáz a teljes import 44,3 százalékát tette ki, amelyet az Egyesült Királyság (17,8 százalék), Algéria (16,5 százalék) és Oroszország (13,8 százalék) követett.

Oroszország részesedése 14,5 százalékkal zsugorodott éves szinten, amivel szemben a norvég behozatal 9,3 százalékkal bővült. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az energiaimport zuhanását az uniós csökkentési terv válthatta ki, amelyben az országok kötelezettséget vállaltak a gázfogyasztás mérséklésére. Ehhez érdemes hozátenni, hogy az energiahordozó ára is visszaesett, valamint az időjárás is a vártnál enyhébb volt.

Vlagyimir Putyin orosz gáz- és olajipari vezetőkkel utazik Kínába

A jövő hónapban Pekingbe utazik Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök magával viszi az Egy övezet egy út fórumra a legnagyobb orosz energetikai vállalatok vezetőit is. Várhatóan az orosz kőolaj- és földgázexport bővítéséről, valamint a Szibéria Ereje 2. földgázvezeték kiépítéséről tárgyalhatnak a felek.