Az United Auto Workers (UAW) szakszervezet elnöke pénteken bejelentette, hogy a múlt héten elindított autóipari sztrájkjukat kiterjesztik, és mintegy 20 államban fognak felállni a dolgozók a gyártószalag mellől – írta a Reuters.

autósztrájk usa
Fotó: AFP

Péntektől nem csak a gyárakat vesszük célba, hanem az elosztóközpontokat is. Folytatódik a sztrájk, ami nagyobb lesz, mint valaha, mivel a vállalatok nem hajlandók elfogadni a követeléseinket 

– közölte az UAW, amely a General Motors (GM) és a Stellantis 38 üzemében tervez munkabeszüntetést a jövő héttől kezdve. A Fordot azonban megkímélik, miután az autógyártó a szakszervezettel több ponton is meg tudott egyezni.

A szakszervezet a vállalatok közelmúltbeli hatalmas nyereségével indokolta azt, hogy a dolgozóknak a következő négy év alatt 36 százalékos béremelést követelnek - a vállalatok ennek csak a felét ajánlották fel. Az UAW-nek egyéb követelései is vannak, többek között a 32 órás munkahetet szeretnének 40 órás fizetésért és a hagyományos nyugdíjrendszereket is szeretnék visszaállítani.

A vállalatok azt mondják, hogy nem engedhetik meg maguknak a szakszervezet követeléseinek teljesítését, mert a nyereséget a benzinüzemű autókról az elektromos járművekre való költséges átállásba kell fektetniük.

Odacsap a szakszervezet a három nagy amerikai autógyártónak

Három kiemelt üzemben kezdődött meg a sztrájk, és addig tart, ameddig kell.

A kezdeti sztrájkban az UAW 146 ezer tagjából mintegy 13 ezren vettek részt, a kibővült sztrájkhoz pedig ennek a többszöröse csatlakozhat, ha a vállalatok nem egyeznek meg hamarosan a szakszervezettel.

A munkabeszüntetés hatásait egyelőre még nem lehet érezni az Egyesült Államok autóiparában – elemzők szerint valószínűleg hetekbe telhet, amíg az első sztrájk okozta hiányok a szalonokban és a szervizekben is meg fognak látszani. Az árak azonban már most elkezdtek emelkedni, és az elhúzódó megmozdulás pánikvásárlást robbanthat ki a piacon.