BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Stockholm,Old,Town,(gamla,Stan),Panorama,From,City,Hall,Top,

Fenntartható turizmus: az utazás kisebb környezetterhelésére egyre több idegenforgalmi célpont figyel

A fenntartható turizmus szempontja egyre fontosabb az utazás során. Egy felmérés szerint az emberek túlnyomó többsége hajlandó többet fizetni nyaraláskor, ha azzal olyan szolgáltatásokat vehet igénybe, amelyekkel csökkentheti az utazása környezeti lábnyomát. Az utazók még annak ellenére is így vélekednek, hogy a megélhetés szerte a világon nehezebb.

Az utazás gyakran jelentős környezeti lábnyommal jár, a Föld lakossága és az utazási hajlandóság pedig növekszik. Az idegenforgalom egyre nagyobb terhet ró a környezetre, kezdve a repülésekkel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátástól a természetes élőhelyek letarolásán át egészen a tömegturizmus egyéb következményeiig. Az emberiség jelene-jövője és a környezetvédelem szempontjából előremutató, hogy egyre több ország keresi a fentartható turizmus eszközeit.

Scenic,Summer,Aerial,Panorama,Of,The,Old,Town,(gamla,Stan)
Fenntartható turizmus: az utazás kisebb környezetterhelésére egyre több idegenforgalmi célpont figyel, köztük Stockholm.
Fotó: Shutterstock

Az Euromonitor International globális piackutató cég 2023-as Fenntartható Utazási Indexében 99 országot vizsgált. A vállalat ezek közül azonosította, hogy melyik volt a világ 20 legfenntarthatóbb országa turisztikai szempontból 2022-ben. A mutató 56 indikátort vesz számításba, amelyeknek három fő típusa létezik. Olyan mutatók, amelyek a célállomáson élők boldogságának, egyenlőségének és társadalmi igazságosságának mértékét jelzik. Olyan mutatók, amelyek számszerűsítik az idegenforgalom helyi környezetre gyakorolt hatásait. Továbbá olyan mutatók, amelyek a turizmus általános állapotát, így például az infrastruktúra minőségét vagy a nemzetközi kereslettől való függést jelölik. 

A világ legfenntarthatóbb utazási célpontjai

A világ legfenntarthatóbb utazási célpontja három kivételével mind Európában tálható. Az index alapján Svédország áll az élen. A skandináv állam célja, hogy az évtized végére „a világ legfenntarthatóbb és legvonzóbb innovációs célpontjává” tegye az országot. 

A svédek ennek megvalósításába rengeteg időt és pénzt fektetnek. Stockholm tömegközlekedése már 2017 óta csak megújuló energiát használ, valamint az állam több mint 250 szállodát és szálláshelyet ösztönöz a Nordic Ecolabel szigorú környezetvédelmi tanúsítvány követelményeinek való megfelelésre. Ezeken túl a kormány bevezetett egy ökoturisztikai jelölést, amelyet azok az utazásszervezők kapnak, akik a fenntartható utazásra helyezik a legfőbb hangsúlyt.

Az index készítéséért felelős Caroline Bremner elmondta, hogy Svédország évek óta a lista élén helyezkedik el. Brenner felhívta a figyelmet, hogy a skandináv államon belül sokkal kevesebben utaznak repülővel.

módosított_A világ legfenntarthatóbb utazási célállomásai 2022-ben
 

Az elemző rámutatott arra is, hogy Svédország és Finnország hasonló tulajdonságokkal jutott előkelő helyezéséhez: például a skandináv államokban nincs UNESCO-világörökségi helyszín veszélyeztetve.

Ausztria a lista harmadik helyét foglalja el, ám a társadalmi fenntarthatóság szempontjából az első helyen végzett. Ez magában foglalja az egyenlőségre, a tisztességes munkahelyekre, a jövedelem igazságos elosztására, az alapvető szükségletekhez való hozzáférésre, az egészségügyre és a befogadásra való összpontosítást.

A legtöbbet Egyiptom és a Maldív-szigetek fejlődött az elmúlt öt évben.

A fenntartható turizmusban élen járó városok

A 2023-as Fenntartható Utazási Index a tavalyi év tíz legfenntarthatóbb városi úti célját is sorra vette. Ezek földrajzi eloszlása már diverzifikáltabb: egy Ausztráliában, hét Európában, kettő pedig Észak-Amerikában található.

Bremner szerint Melbourne azzal emelkedett ki a mezőnyből, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez megújuló energiaforrások felhasználására alakított át épületeket, zöldítette az utcáit, továbbá számos ismeretterjesztő rendezvényt tartott a karbonsemlegességről.

Az ausztrál város klíma- és biodiverzitási vészhelyzetet hirdetett, hogy 2040-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Ennek érdekében a település 2026-ig tartó, széles körű cselekvési programot indított, ami azért beszédes, mert Melbourne az előző tervében a kiindulási szinthez képest lenyűgöző, 76 százalékos kibocsátáscsökkentést ért el. A szén-dioxid-mentesítés kulcsa a villamosításra való áttérés és a megújuló energiaforrások, például a napelemek alkalmazása. A városvezetők az intézkedésektől nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás, hanem a költségek csökkentését is várják – írja az AFAR utazási magazin.

módosított_A világ legfenntarthatóbb városai 2022-ben
 

A szakértő kiemeli, hogy a karbonsemlegességhez vezető két biztos út a zöldtechnológia használata és az utazási folyamatok digitalizálása. Előbbihez nagyban hozzájárulhatnak a startup vállalkozások.

A fenntartható turizmus nemcsak a célállomásoknak, de az utazóközönségnek is fontos.

Jól mutatja ezt, hogy a turisták közel 80 százaléka legalább tizedével hajlandó többet költeni, ha azzal kisebb környezeti lábnyomot hagy maga után. Sőt, az utazók 41 százaléka akár 30 százalékkal is hajlandó többet költeni kaland- és ökoturizmus céljából. 

Ez pedig jelentős szám azt tekintve, hogy a megélhetés a világ nagy részén nehezebbé vált. 

Melyek a legnépszerűbb turisztikai célpontok?

A fenntartható turizmus iránti keresletet tekintve Ausztrália, Izland és Új-Zéland áll az első három helyen. Mivel Ausztrália és Új-Zéland messze esik a legtöbb turistakibocsátó országtól, ezekben az államokban kifejezetten hosszú időt töltenek a látogatók – állapította meg közleményében az Euromonitor International üzleti tanácsadó és piacelemző cég.

Drága és kevés lesz a repülőjegy, mert zöldítik a légi közlekedést is

A légi közlekedésnek a tisztább üzemanyagokra való átállása megfordíthatja a repülés demokratizálódását, ami magasabb jegyárakat, valamint kevesebb útvonalat és megszűnő légitársaságokat eredményezhet.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.