A Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) csütörtöki közlése szerint az országban az éves augusztusban 8,9 százalékra, a nyugdíjas infláció pedig 8,8 százalékra mérséklődött, míg júliusban még 9,7 százalék volt az éves pénzromlás üteme. 

Consumption,And,Consumerism.,Portrait,Of,Young,Woman,With,Shopping,CartConsumption And Consumerism. Portrait Of Young Woman With Shopping Cart In Market Buying Groceries Food Taking Products From Shelves In Store, Holding Glass Jar Of Sauce, Checking Label Or Expiry Date
bolt, árak, termékek, akció, drágulás, infláció, bevásárlás, kosár,nő,
Éves összevetésben még mindig 13,6 százalékos az élelmiszer-infláció Szlovákiában. Fotó: Shutterstock

Emlékeztetőül: a pénzromlás üteme az év első két hónapjában kulminált 15 százalékos szinten. Júliushoz viszonyítva nem változott a fogyasztói árszint, 

az élelmiszerek árcsökkenését ellentételezte az üzemanyagok drágulása, 

ami az utóbbi egy hónapban 7,3 százalékos volt. A március óta érzékelhető javulást elsősorban az élelmiszerárak csökkenése okozta, e kategóriában egy hónap leforgása alatt 1,1 százalékkal csökkentek az árak.

Ekkora esésre 3 éve nem volt példa. Elsősorban a szezonális zöldségek (–4,6 százalék) és gyümölcsök (–2,8 százalék) lettek olcsóbbak. Ezzel együtt még mindig 13,6 százalékkal drágább az élelmiszer, mint 2022 augusztusában. 

Az UniCredit Bank becslése szerint idén az éves infláció Szlovákiában 10,8 százalék körül alakul azzal, hogy az év végén már csak 6-6,5 százalék között mozog majd, jövőre pedig 4-5 százalék közötti pénzromlást vár a pénzintézet.