Habár a világgazdaság a vártnál rugalmasabbnak bizonyult az idei első fél évben, de a növekedési kilátások ettől még továbbra is gyengék. A globális növekedés jövőre így alacsonyabb lesz, mint az idén, részben a jegybankok monetáris szigorításának egyre érzékelhetőbb eredménye és a vártnál gyengébb kínai fellendülés miatt.

China Manufacturing Industry Aluminum And Steel Shell
Fotó: Shutterstock

Az OECD prognózisa szerint a globális növekedés az idei 3 százalékról 2024-ben 2,7 százalékra lassul, a G20-országcsoport növekedése pedig 3,1 százalékról 2,7 százalékra.

Az OECD javaslata szerint 

a makrogazdasági politika prioritása az csökkentése és a költségvetési pufferek újbóli feltöltése kell hogy legyen. 

Ezzel párhuzamosan az erősebb és fenntarthatóbb növekedés hosszabb távú megalapozása érdekében az OECD szükségesnek tart konkrét szakpolitikai intézkedéseket is a verseny fokozása érdekében, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású k+f-beruházások felgyorsítását, illetve a kereskedelmi akadályok leépítését a növelésük helyett.

A Földön ötven helyszínen dúl fegyveres konfliktus, ennél közelebb még sosem volt egy új világháború

Az ENSZ 78. Közgyűlésének legfontosabb témája az orosz–ukrán háború lesz. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter kifejtette, hogy semmi más nem számít, csak hogy minél előbb megtalálja a világ a békekötéshez vezető utat. Szijjártó szerint a világ minden táján dúló fegyveres konfliktusok blokkosodáshoz vezetnek, és akár még világháborút is kirobbanthatnak.

A G20-akon belül a fejlett, iparosodott országok GDP-je az idén 1,5 százalékkal, jövőre 1,2 százalékkal nő. Az Egyesült Államok növekedése 2,2 százalékról 1,3 százalékra lassul. Az euróövezetben az idén 0,6 százalék, jövőre 1,1 százalék lesz a GDP-növekedés. Az euróövezetben Németország teljesít a leggyengébben, az idén 0,2 százalékkal csökken a bruttó hazai termék, majd jövőre 0,9 százalékos növekedésbe vált át.

A G20-akhoz tartozó fejlődő országok növekedési üteme az idén 4,5 százalék, 2024-ben 3,9 százalék lesz.

A legnagyobb növekedési ütemet az idén is és jövőre is India éri el 6,3 és 6 százalékkal. A kínai gazdaság az idén 5,1 százalékkal, jövőre 4,6 százalékkal növekedhet az OECD szerint, az indonéz pedig 4,9 százalékkal az idén, majd 5,2 százalékkal jövőre.

Az infláció a G20-aknál az idei 5,98 százalékról 4,81 százalékra csökken jövőre. A G20-ak fejlett iparosodott tagjainál 4,49 százalékról 2,64 százalékra megy le, a fejlődő tagoknál pedig 7,24 százalékról 6,58 százalékra. Az euróövezeti infláció az idei 5,52 százalékról 2,96 százalékra csökken.

A növekedési kilátásokat számos gyengítő kockázati tényező terheli. 

Ilyen a továbbra is tartósnak tűnő inflációs nyomás, valamint az energia- és élelmiszerpiacokon feltételezhető újabb zavarok jelentkezése. 

A kínai további lassulása világszerte visszafogná kereskedelmi partnerei növekedését is, és ronthatná az üzleti bizalmat.

A világjárvány és az energiaár-válság miatt bevezetett, tetemes költségvetési támogatás miatt sok országban továbbra is magas az államadósság.

Az OECD szerint az infláció kezelése érdekében a monetáris politikának mindaddig korlátozónak kell maradnia, amíg egyértelmű jelei nem mutatkoznak annak, hogy az inflációs nyomás tartósan mérséklődik. Mivel a már végrehajtott kamatemelések hatásai kezdenek materializálódni, a kamatlábak most már számos országban valószínűleg a jelenlegi szinten vagy annak közelében maradnak 2024-ig.