A Consumentenbond fogyasztói egyesület pert indított a Google ellen. A szervezet szerint az adatvédelmi szabályokat sérti, ahogyan a technológiai cég gyűjti az emberek adatait. A szövetség azt szeretné, ha a Google felhagyna ezzel a gyarkolatával, és felhasználónként 750 eurós kártérítést is követel.

Bangkok.,Thailand.,January,24,,2016:a,Woman,Is,Typing,On,Google
Fotó: Shutterstock

A Consumentenbond májusban jelentette be a kereseti eljárás megkezdését, és bírósághoz fordulással fenyegetőzött. Most ezt meg is lépték, miután az egyesület szerint több mint 82 ezren csatlakoztak a kárigényhez.

A Reuters arról számolt be, hogy a holland fogyasztói szövetség, a Consumentenbond és a Privacy Protection Foundation közösen indított jogi eljárást kedden a Google ellen az adatvédelmi szabályok nagyarányú megsértése miatt.

Mindkét csoport követelte, hogy a Google tulajdonosa, az Alphabet Inc. 

hagyjon fel az emberek állandó megfigyelésével és a személyes adatok online hirdetési aukciók során történő megosztásával.

Emellett 750 eurós (804 dollár) kártérítés fizetését kérik „minden fogyasztó után, akinek adatait a Google-t használta”.

A közlemény szerint eddig 82 ezer ember csatlakozott a kártérítési keresethez azóta, hogy a csoportok 2023 májusában bejelentették az akciót.

Nagyobb átláthatóságot ígér a Google az EU-nak

Az Alphabet, a Google anyavállalata csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben több információt nyújtana majd át a célzott hirdetésekről, a piackutatóknak pedig megengednék, hogy hozzáférjenek a termékeik működésével kapcsolatos adatokhoz, mivel igyekeznek megfelelni az új online tartalmi szabályainak.