Nem igazán haladt a tengeri megújuló energiafejlesztéssel az ami talán nem is baj – mondja az Európai Számvevőszék. 

LEMMER - Skutsjes in action on the IJsselmeer, during the twelfth day of the Skűtsjesilen. ANP SIESE VEENSTRA netherlands out - belgium out (Photo by Siese Veenstra / ANP MAG / ANP via AFP)
Sokba kerül a tengeri energiafejlesztés és a környzeti hatások is jelentősek lehetnek.
Fotó: Siese Veenstra/AFP

Az őszi szakaszát a múlt heti, a nők elleni erőszakról szóló jelentéssel megnyitó szervezet a legújabb riportját azzal kezdte, hogy a tengeri kulcsfontosságú az EU zöld átállása szempontjából, viszont a fejlesztése károsíthatja a tengeri környezetet, ez pedig nyilvánvalóan súlyos kérdéseket vet fel.

Mi a legnagyobb veszély?

Miként a tanulmány előrevetíti, a tengeri megújuló energia előállítása szélenergia- (fenéken rögzített vagy úszó erőművek), óceánenergia- (árapály- vagy hullámenergia), illetve úszó naperőmű-technológiák segítségével történhet. Jelenleg az EU-ban a tengeri megújuló energia szinte teljes egészében szélenergia-technológiából származik, a legnagyobb tengerienergia-kapacitású tagállamok 2022 végén rögzített sorrendje pedig a következőképp fest:

  1. Németország: 8,1 GW (főként az Északi-tengeren)
  2. Hollandia: 3,2 GW
  3. Dánia és Belgium 2,3 GW

A megújuló energia fenntartható fejlesztésére vonatkozó stratégiát 2020-ban fogadta el az Európai Bizottság (EB), de az EU sokkal régebb óta áldoz rá: 

2007 óta 2,3 milliárd eurót (883,2 milliárd forintot) szánt erre a költségvetésből, ráadásul az Európai Európai Beruházási Bank is biztosított 14,4 milliárd euró (5,5 ezermilliárd forint) összegű kölcsönt és tőkebefektetést. 

Eközben viszont az EB nem mérte fel kellőképpen a várható környezeti hatásokat, melyek közül a legfontosabbak:

  • a fajok elvándorlása és a vonulási minták,
  • a populációk szerkezetének változása,
  • az élelmiszerek rendelkezésre állása.

Mi köze az EU-s gondokhoz Kínának?

Mindezek okán az Európai Számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy a tengeri megújuló energia európai elterjedése összességében káros lehet a tengeri környezetre, a tengerfelszín alatt és felett egyaránt.

Az uniós kék forradalmat nem szabad mindenáron végigvinni: nem hagyhatjuk, hogy a tengeri megújuló energiaforrások jelentős társadalmi vagy környezeti károkat okozzanak!

– összegzett Nikolaosz Milionisz, az ellenőrzést vezető számvevőszéki tag. Megjegyezte, hogy az orosz–ukrán háború rávilágított az EU energiafüggetlenségének fontosságára, és tengereink is hozzájárulhatnának a megoldáshoz, ugyanakkor az itteni energiaforrások kiaknázása a legritkább esetben működtethető párhuzamosan más tevékenységekkel.

2022-09-09 16:01:01 NOORDZEE - Windmills of the Hollandse Kust Zuid wind farm under construction off the coast between The Hague and Zandvoort. The 225 km2 park is owned by Vattenfall, BASF and Allianz and should be fully operational in 2023. ANP JEFFREY GROENEWEG netherlands out - belgium out (Photo by ANP MAG / ANP via AFP)
Franciaországban tart a legtovább a tengeri szélerőművek engedélyeztetése.
Fotó: AFP

Ezek okán is újra és újra ellenállást tapasztaltak a számvevők a projekttel kapcsolatban, amit csak tovább nehezít, hogy az azonos vizeken osztozó nemzeteknek sem szokása összedolgozni. 

Ugyanígy nehézséget jelent a tengeri fejlesztésekhez szükséges nyersanyagokhoz hozzáférés. Miként a jelentés rögzíti, a szükséges alapanyagokat jelenleg szinte kizárólag Kína biztosítja, amely nemcsak a napenergia-kitermelésben erős, a szélturbina-generátorok állandó mágneseinek gyártásában is döntő szerepet játszik. Ez a függőség szűk keresztmetszeteket teremthet az EU-nak, továbbá a geopolitikai feszültségek közepette aggályokat vethet fel az ellátás biztonságával kapcsolatban.

Teljesíthetőek-e a célok?

Ehhez képest már apróságnak tűnhet, ám szintén nem segíti a tengeri megújuló energiafejlesztés terjedését, hogy lassú az engedélyeztetési eljárás, 

az elrettentő példa Franciaország, ahol 11 évig is eltarthat, amíg egy tengeri szélerőmű működési engedélyhez jut.

Mindezek dacára a célok ambiciózusak: a jelenlegi 16 gigawatt helyett 2030-ra 61 gigawatt, 2050-re pedig 340 gigawatt kapacitással számol az EU, amihez nyilván gyorsan és nagy volumenben kéne új tengeri megújulóenergia-létesítményeket telepíteni. 

Ez nemcsak jelentős tengeri területet, de nagyjából 800 milliárd euró (307,2 ezermilliárd forintnyi) beruházást is igényel, amit főként magánberuházásokból kellene finanszírozni. Következésképp a számvevők szerint a nagyívű célok nehezen érhetők el.