Nemzetközi gazdaság

Visszadobták a Chevron ajánlatát az ausztrál LNG-munkások

Egyetlen hét maradt arra, hogy a felek megállapodjanak a sztrájk előtt.

Leszavazták a Chevron legújabb ajánlatát a sztrájkra készülő ausztrál munkások – közölte az LNG-létesítmények dolgozóit képviselő szakszervezet, ám ez megnyitja az utat a tárgyalások folytatása előtt.

Az Offshore Allience által a Facebookon közzétett eredmények szerint a Chevron által üzemeltetett  két LNG-üzem 461 dolgozójának csaknem mindegyike az amerikai olajcég ajánlatának elfogadása ellen voksolt. A szakszervezetek a szavazás kimenetelének ismerete előtt pedig elzárkóztak a tárgyalások folytatásától – írja a Bloomberg.

Az akkori ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd és a Chevro ügyvezető igazgatója, Roy Krzywosinski a Gorgon projekt helyszínét vizsgálják 2009-ben.
Fotó: AFP

A feleknek egy hetük van arra, hogy a globális LNG-ellátás 7 százalékát két üzemben dűlőre jussanak a szerződési feltételekről, miközben 

a földgázpiacok továbbra sincsenek egyensúlyban az Európába irányuló orosz szállítások többségének a leállítása után.

A sztrájk a tervek szerint helyi idő szerint szeptember 7-én, reggel 6-kor kezdődik, addig van lehetőség arra, hogy a Chevron jobb ajánlattal rukkoljon elő. A Gorgon nevet viselő üzem befektetői között 25-25 százalékos részesedéssel megtalálható az Exxon Mobil és a Shell is, míg a másik, Wheatstone nevű létesítmény 13-13 százalékát a kuvaiti olajcég és a Woodside Energy birtokolja. Az utóbbi az általa üzemeltetett LNG-terminálban meg tudott állapodni a munkásokkal Ausztráliában.

 

sztrájk lng Chevron szakszervezet földgázpiac
Kapcsolódó cikkek