Megdöbbentő a helyzet, ugyanis a Siemens története már az elektromos áram elterjedésének időszakában elkezdődött. Miután Werner von Siemens 1847-ben Berlinben elindította vállalkozását, a rádiótávíró továbbfejlesztése révén szerződést kötött Európa első távolsági vezetékének megépítésére. A társaság mára igen szerteágazó: a villanykörtéktől egészen az erőművek óriás turbináiig gyárt termékeket. 

Fotó: Paul Ellis / AFP

 

Bezuhantak a számok

A szélturbinákat gyártó leányvállalat nyeresége néhány év alatt gyakorlatilag eltűnt. A mélyrepülés akkor kezdődött, amikor felvásárolták a spanyol Gamesa SA-t, így létrehozva a világ legnagyobb szélturbina-telepítőjét. Joe Kaeser akkori vezérigazgató szerint a spanyol rivális megvásárlása „világos és észszerű” volt.
Hat évvel később azonban bebizonyosodott: 

az a feltevés, hogy a zöldenergia iránti éhség növekszik, helyes volt, a cég azonban mégis katasztrofális helyzetbe került. 

Ennek oka egyszerű: a Siemens Energy AG-hoz legalább 1,6 milliárd eurónyi garanciális javításról szóló számlát nyújtottak be. A társaság ebben az évben 4,5 milliárd euró veszteséget könyvelhet el.  

A helyzetet súlyosbítja, hogy 

fő részvényese, a Siemens kihátrált a társaság mögül, így a cég 16 milliárd eurós mentőövet kért a kormánytól, miközben gőzerővel dolgozik a hibás turbinák javításán.

A befektetők is elfordultak  társaságtól, keményen beleadtak a papírba, a Siemens Energy AG részvénye az elmúlt fél évben csaknem 70 százalékkal esett a tőzsdén. 

 

A céget azonban nem kell „eltemetni”, ugyanis sok nyereséges üzletága is van, és az sem mellékes, hogy a menedzsmentnek egy 110 milliárd eurós rendelésállományt kell kiszolgálnia. 

A feszültség lényege, hogy a cégnek most garanciákat kell szereznie ahhoz, hogy újabb jelentős szerződéseket kössenek vele.

Hogyan tovább?

A Siemens Gamesa helyzete tragikus, de nem ez jellemzi a szektor egészét

– mondta  Claudia Kemfert, a berlini Német Gazdaságkutató Intézet energetikai szakértője. A Citigroup közleménye szerint a bankok nem szívesen működnek együtt a vállalattal, azaz drágábban hitelezik a céget. Másképpen látja a helyzetet a német gazdasági miniszter. Robert Habeck szerint a tárgyalások konstruktívan haladtak. Persze az energetikai cég kérése eltörpül az Unipernek tavaly nyújtott 33 milliárd eurós mentőcsomaghoz képest.  

TO GO WITH AFP STORY BY PIERRE DONADIEUA engineer works on a wind turbine at the Sere Wind farm, close to Vredendal, about 350 km from Cape Town, on November 6, 2015. The Sere wind farm, which consists of 46 turbines, each standing 115m above the ground and producing 2,3 megawatts of electricity, is managed by Eskom, the South African government parasatal charged with electricity supply, and was built by Siemens.  Heavily reliant on coal-fired electricity, South Africa is launching ambitious new projects aimed at diversifying its energy sources and avoiding the regular power cuts that have hobbled the economy in recent years. Solar and wind energy plants are mushrooming across the country while the government is planning a huge -- and controversial -- expansion of nuclear power. AFP PHOTO / RODGER BOSCH (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Fotó: Rodger Bosch / AFP

Németország megújuló energiaforrásokra való átállása lassabban halad a vártnál.

Európa legnagyobb gazdaságában idén az utolsó atomreaktorokat is leállítják, ugyanakkor a szenes erőműveket rendszeresen befűtik, a hivatalos kommunikáció szerint az ellátásbiztonság garantálására. Tény, hogy a megújulók térnyerése messze elmarad attól az ütemtől, amely ahhoz lenne szükséges, hogy 2030-ra elérjék a tiszta energia 80 százalékos arányát. Az új szélerőműparkok telepítése is lelassult,  berendezések megdrágultak, és a bürokrácia is lassan bólint rá a létesítményekre.

A Siemens problémái a Gamesa átvétele óta sokasodtak meg. A társaság ugyan 2004 óta foglalkozik tengeri szélerőműparkok telepítésével, de kevés tapasztalattal kezdtek bele a szárazföldi projektek kivitelezésébe. Közben az olcsó kínai konkurencia kemény árversenyt alakított ki a piacon, a másik oldalról pedig az alapanyagárak emelkedése miatt nehezen árazhatók be a hosszabb távú szerződések.

A Siemens Energy már előre jelezte, hogy eredményei ismét csalódást okozhatnak. Vivek Midha, a Citigroup elemzője szerint a befektetők egyre jobban aggódnak a cég miatt.