A német Uniper az energiatermelési és földgázvezeték-üzletágához kapcsolódó fedezeti tevékenységekre hivatkozva megemelte az egész évre vonatkozó előrejelzését – írta a Bloomberg.

Uniper half-year press conference.
Entrance area of the Uniper corporate headquarters, feature, marginal motifs, symbolic photo, semi-annual press conference of Uniper SE in Duesseldorf, August 1st, 2023. (Photo by Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Malte Ossowsk / Sven Simon

A vállalat 2023-ra 6-7 milliárd euró közötti bevételt vár, szemben a korábbi, „egy számjegyű, milliárdos nagyságrendű” előrejelzéssel, az egész éves nettó nyereséget pedig 4-5 milliárd euróra tette.

A rendkívül pozitív eredményekben jelentős szerepet játszottak a fedezeti ügyletek, amelyek kulcsfontosságúak voltak az okozta károk kijavítására 

– olvasható az Uniper közleményében. A pontos számadatokat október 31-én hozzák nyilvánosságra.

Az előrejelzés egy évvel azután készült, hogy az energiatermelő és energiakereskedő óriáscég a csőd szélére került, miután Oroszország leállította a gázszállítást az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miközben az üzemanyagárak az egekbe szöktek.

Ennek következtében az Uniper a német vállalati történelem egyik legnagyobb mentőcsomagját kapta meg: 

Brüsszel 34,5 milliárd eurót hagyott jóvá a vállalat számára, 

amelyből a vállalat egy 13,5 milliárdos tőkeinjekciót használt fel, valamint egy külön 2 milliárd eurós hitelt is igénybe vett a német KfW fejlesztési banktól – ezt a cég nemrégiben teljes egészében vissza is fizetett.

Az Uniper emiatt állami tulajdonba került, ám Európai Bizottság által tavaly jóváhagyott megállapodás értelmében Németországnak 2028-ig legfeljebb 25 százalék plusz egy részvényre kell csökkentenie a tulajdonrészét.

Gigakártérítést követelnek a németek a Gazpromtól

A visszamagánosítás előtt álló Uniper 13 milliárd eurós kártérítést követel a Gazpromtól, amely tavaly leállította a földgázszállítást a német cég felé.