A legfejlettebb ipari országok (G7) „a napokban” betilthatja az orosz gyémántimportot, árulta el pénteken egy uniós diplomata újságíróknak. „A rendszer pár hete már kész, és most arra várunk, hogy a G7-ek végső formába öntsék a nyilatkozatot” – idézte a név nélkül nyilatkozó illetékes az EU Observer.

Vladivostok,,Russia,-,September,6,,The,Dynasty,Is,TheVLADIVOSTOK, RUSSIA - SEPTEMBER 6: The Dynasty is the largest polished diamond with the best clarity characteristics throughout the Russian jewelry history. 51.38ct
A gyémántexport évi négymilliárd euró bevételt jelent a Kremlnek.
Fotó: Shutterstock

A gyémánttilalmat és az követésének protokollját az Európai Bizottsággal és a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi központjának otthont Belgiummal együtt dolgozták ki.

A G7 csoport tagjai – Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – adja a világ gyémántfelhasználásának 70 százalékát, és az idézett uniós diplomata szerint Belgium teljes mértékben egyetért azzal, hogy a G7 tilalmát a 27-ek is belevegyék az Oroszország ellen készülő 12. szankciócsomagba

A portál szerint ezzel elárult a legfőbb akadály a lépés meghozatala előtt, amelyet más tagállamok és Ukrajna már egy éve szeretett volna.

 A bizottság az új csomagról még a hét végén vagy a jövő hét elején megkezdi zárt ajtók mögött az egyeztetést a tagállamokkal. A gyémántexport évi négymilliárd eurót hoz a Kreml konyhájára.

Diamond jewelry in Antwerp
PRODUCTION - 10 November 2022, Belgium, Antwerpen: Fine pieces of jewelry lie in the window of a store in the diamond district in Antwerp. (to dpa: "Conflict diamonds: The business with Russian diamonds") Photo: Luise Evers/dpa (Photo by Luise Evers/picture alliance via Getty Images)
Belgium is beleegyezett az exportilalomba.
Fotó: Luise Evers

Litvánia és Lengyelország részletes javaslatot állított össze, Észtországnak szintén vannak ötletei, de még hetekbe telhet, mire a folyamat végére érnek. A litvánok azt is el akarják érni, hogy az EU tiltson be minden új szerződéskötést a Roszatommal, állítsa le az orosz urán, cseppfolyósított gáz és acél vásárlását, tiltsa meg az IT-cégeknek, hogy orosz vállalatoknak szolgáltatást nyújtsanak, és állítsa le a lézertechnológia exportját.

A Roszatom, az IT-szolgáltatás és a lézer előkelő helyen szerepel a lengyel javaslatok között is, Észtország pedig teljes kereskedelmi embargót követel Oroszországgal szemben, hogy elkerüljék a szankciók kijátszását. Tallinn azzal érvel, hogy az Oroszországgal határos uniós „tranzitországok” vámtisztviselői egyszerűen nem győzik a terheket, amelyeket az ellenőrzés rájuk ró.

Antwerp,,Belgium,-,Aug,23:,Diamond,Shops,In,The,DiamondANTWERP, BELGIUM - AUG 23: Diamond shops in the diamond quarter in the city of Antwerp. August 23, in Antwerp, Belgium
Antwerpen a világ gyémántközpontja.
Fotó: Philip Lange

Az uniós külügyminiszterek hétfőn üléseznek Luxemburgban, ahol a 12. csomag mellett tárgyalnak a gázai háborúról, az Ukrajnának nyújtott uniós alapokról és arról, hogy a háborús károk helyreállítására használják fel a befagyasztott orosz vagyont. Utóbbi ügyében az Európai Tanács munkacsoportjai felgyorsították az egyeztetést.

Belgium e téren szintén kulcsszerepet játszik, miután befagyasztotta a brüsszeli székhelyű Euroclear által kezelt 125 milliárd eurónyi orosz vagyont. Az ország a belga jogon alapuló uniós megközelítést javasolt, amely lehetővé teszi, hogy 

a befagyasztott orosz pénzek kamataiból származó belga adóbevételeket Kijevnek fizessék ki 

– ez csak Belgiumban 2023-ban és 2024-ben több mint 2,3 milliárd eurót jelent.

A portál szerint kérdés, mit tesz majd Orbán Viktor, aki „szégyenbe hozta az EU-t azzal, hogy kedden Kínában kezet fogott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”, és a múltban már megvétózott orosz nukleáris és energetikai szankciókat.