Szlovákia gazdasága jövőre 2,7 százalékkal nőhet – közölte csütörtökön Peter Kazimír, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke a jegybank középtávú prognózisa ismertetésekor. Ez jónak tűnik az idei, várhatóan 1,5 százalékos növekményhez képest, azonban a korábbi prognózishoz viszonyítva a 2024-es GDP-bővülés 0,6 százalékponttal alacsonyabb. 

Picture taken on August 17, 2017 shows Slovak Finance Minister Peter Kazimir posing for a photo in his office at the Finance Ministry in Bratislava. Peter Kazimir has put forward his candidacy to replace Jeroen Dijsselbloem as the chair of euro zone finance ministers, the Eurogroup. (Photo by TOMAS BENEDIKOVIC / AFP)
Peter Kazimír jegybankelnök szerint jövőre már nőhetnek a reálbérek is.
Fotó: Tomas Benedikovic / AFP

A lefékeződést Kazimír a rosszabb nemzetközi környezettel, elsősorban a kínai gazdaság nehézségeivel magyarázta. Bár a 12 havi mértéke Szlovákiában már augusztusban 10 százalék alá bukott, azonban éves szinten a nemzeti bank még mindig 10,9 százalékos pénzromlási ütemet vár. Ebből adódóan 

idén a reálbérek átlagosan 1,2 százalékkal csökkennek. 

Jövőre viszont éves szinten már csak 5,6 százalékos inflációt vár az NBS, 2025-ben pedig 3,5 százalék körülit. Ebből fakadóan 2024-ben újra nőhetnek a reálbérek, akár 2,3 százalékkal is, 2025-ben pedig további 2 százalékkal. A foglalkoztatottság tovább nő, a szlovák viszonylatban alacsonynak számító 2022-es, 6 százalékos munkanélküliségi mutató idén 5,8 százalékra, jövőre 5,2-re, 2025-ben pedig 4,9 százalékra mérséklődhet. 

Peter Kazimír szerint Szlovákia ott tart, hogy bizonyos ágazatokban átgondolt munkaerőimportra szorul. A jegybank arra figyelmeztet, hogy idén az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyított aránya elérheti az 5,5 százalékot, amire nem volt példa a 2009–2010-es világgazdasági válság óta, ezért a pénzügyi konszolidáció sürgős levezénylésére hívta fel a leendő koalíciós kormány figyelmét.

Egyébként a leköszönő Ódor-kormány éppen szerdán ismertette, hogy milyen takarékossági intézkedésekkel lehetne növelni az állam bevételeit, illetve milyen területeken lehetne lefaragni a kiadásokat.