A kínai befektetők négy éve a legtöbb amerikai kötvényt és részvényt adták el augusztusban – Peking minden erejével igyekszik védeni a jüant a további gyengüléstől. 

China stocks sink again as growth concerns spur investor exodus
Fotó: Imaginechina via AFP

A 21,2 milliárd dolláros eladás nagy része állampapírokat és amerikai részvényeket érintett

– közölte az amerikai Pénzügyminisztérium szerdán. Augusztusban a jüan november óta a legalacsonyabb szintre zuhant a dollárral szemben, ami arra késztette Pekinget, hogy utasítsa az állami tulajdonú bankokat a devizapiaci intervenció fokozására. 

A kötvényállomány egy részét likvidálták, hogy dollárhoz jussanak arra az esetre, ha később interveniálni kell a jüan árfolyamának védelme érdekében

– mondta Gareth Berry, a szingapúri Macquarie Group Ltd. deviza- és árfolyam-stratégája a Bloombergnek. 

A dollár-jüan árfolyam 1 év
 

A kínai befektetők augusztusban rekordösszegű, 5,1 milliárd dollár értékben adtak el amerikai részvényeket 

– derült ki az adatokból.

Az amerikai kötvények árfolyama nagyot esett az idén, miután a vártnál erősebb munkaügyi és inflációs adatok nyomán a Fed tartós monetáris szigort ígért. A Bloomberg állampapírindexe a hatodik egymást követő hónapban mutat esést, míg a héten a kétéves amerikai hozamok 2006 óta a legmagasabbra emelkedtek.

A japán befektetők is csökkentették amerikai értékpapír-állományukat, a vállalati kötvények eladásai például rekordot döntöttek. Arra spekulálnak, hogy a Bank of Japan az erősödése nyomán hamarosan feladja zérókamat politikáját, szigorít a monetáris kondíciókon, ami a szigetország állampapírhozamainak növekedését idézi elő.