Több mint 2 százalékkal kéthetes csúcsára lőtt ki az arany jegyzése pénteken, rövid időre az unciánkénti 1930 dolláros szintet is átlépve. Az utolsó ügyleteket 1925 dolláron kötötték.

NOVOSIBIRSK, RUSSIA - SEPTEMBER 15:  Raw materials run into the oven at Novosibirsk Refining Plant, Russia’s leading gold refining and bar manufacturing plant, in Novosibirsk, Russia on September 15, 2023. The Novosibirsk Refining Plant stands as a prominent refining enterprise in Russia, specializing in the processing of both mineral and secondary raw materials enriched with precious metals. This facility is dedicated to the production of refined gold, silver, and various other precious metals, offering them in diverse forms such as ingots, granules, powder, and more. It also holds the esteemed status of Good Delivery among the six refineries in the Russian Federation. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy az Egyesült Államok jegybankjának (Fed) nyílt piaci bizottsága novemberi ülésén változatlanul hagyja az irányadó kamatot, annak ellenére, hogy az inflációs nyomás továbbra is erős az amerikai gazdaságon – írja az amerikai Fxstreet hírportál.

A nemesfém ára ezzel újra az 1900 dollár körül húzódó 200 napos mozgóátlag fölé nőtt, ami emelkedő piacot jelez.

Bár a csütörtökön közölt amerikai éves – a kedvezőbb várakozások ellenére – 3,7 százalék maradt, a maginfláció az augusztusi 4,3 százalékról 4,1 százalékra csökkent, ezért az aranypiac első reakciója az eladás volt, ám később egyre inkább a maginflációra kezdtek koncentrálni a befektetők, így a trend felfelé fordult.

Most már 92 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Fed változatlanul 5,25–5,5 százalékon tartja a kamatlábakat a novemberi ülésen, míg arra, hogy még az idei két ülés egyikén 25 bázispontos emelésről döntenek nagyjából 30 százalékot adnak.

A dollár erősödött, mivel a szeptemberi gazdasági adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság ellenálló, a munkaerőpiaci feltételek továbbra is kedvezők, az ipar helyzete javult, és a szolgáltatási BMI is az 50 pontos küszöbérték felett maradt.

Az arany árfolyama 1 havi
 

A globális lassulással kapcsolatos félelmek ugyanakkor nem tágítanak, mivel a kínai infláció szeptemberben stagnált, holott az elemzők 0,2 százalékos növekedést prognosztizáltak. A kínai gazdaság a gyenge kereslettel és a növekvő munkanélküliséggel küszködik.

A piac közben már Jerome Powell Fed-elnök jövő heti beszédét várja, amelyet a New York-i Gazdasági Klub előtt tart október 19-én.

Aranyvásárlás: a magyarok pánik idején, az amerikaiak mindig

Az elmúlt hetekben olyan volt az arany piaca, mint a kifeszült víztükör egy vihar előtt, mígnem a hét közepére megnőtt a volatilitás, és lecsúszott az unciánkénti ár 1900 dollár alá. Most igencsak rezeg a léc, hiszen a jelen árszint alatt nem sokkal húzódik egy technikai támasz, ami ha átszakad, akkor 1800 dollárig is visszaeshet az árfolyam – mutattak rá a szakemberek. Bár van új fejlemény is: az izraeli háború.