A tajvani vállalatoknak társadalmi felelősséget kell vállalniuk és törekedniük kell arra, hogy előmozdítsák a békés kapcsolatok fejlődését Peking és Tajpej között – közölte a kínai kormány. A közleményt nem sokkal az után adták ki, hogy több kínai hatóság is elkezdett vizsgálódni a az Apple termékeit gyártó Foxconn tajvani céggel szemben.

Terry Gou, the founder and former chairman and chief executive officer of Foxconn, who plans to run as a candidate for presidential election of Taiwan, visits a night market to appeal for support in Taipei on Sep. 8, 2023.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: t

A Foxconn-nak több gyára is van Kínában, ezek ellen pedig a természetvédelmi minisztérium és az adóhatóság kezdett el vizsgálódni. A vizsgálatok az után kezdődtek, hogy a cég alapítója, Terry Gou bejelentette, hogy elindul a jövő januárban esedékes tajvani választásokon. Gou annak érdekében, hogy a kínai kormány ne helyezhesse nyomás alá a Foxconn-on keresztül megszakította a kapcsolatát a céggel.

Az elnöki címért induló másik jelölt, Lai Ching azonnal rávetette magát a témára és a Foxconn elleni vizsgálatot Kína agresszív beavatkozásának nevezte a sziget választásába. Mint mondta, Peking olyan tajvani vállalatokon keresztül akarja befolyásolni a demokratikus választásokat, amelyek több milliárd dollárt fektettek már be Kínában.

A kínai kormány hivatalosan nem erősítette meg a Foxconn elleni vizsgálatokat. A kínai tajvani ügyek hivatalának szóvivője annyit mondott, hogy az illetékes hatóságok minden kínai vállalkozást egyformán kezelnek és a törvényeknek megfelelően vizsgálnak – írta meg a Reuters.

A kormány továbbra is segíteni fog a tajvani embereknek és cégeknek, hogy sikeresen fejlődhessenek

– mondta Zhu Fenglian.

A tajvani politikusok természetesen fenyegetést látnak a Foxconn elleni vizsgálatokban és tartanak tőle, hogy Peking a cégeken keresztül helyeznek nyomást a szigetre.