A rekordarányú kínai kitermelés és valamint a megújuló energiaforrások növekvő hozzájárulása összességében sokkal jobb helyzetbe hozta a világ egyik legnagyobb gazdaságának kilátásait, mint a múlt tél előtt. 

A tartósan magas szénkészlet és a vízenergia-termelés fellendülése is növeli az energiaellátás biztonságát, emellett csökkenti az árak elszabadulásának esélyét.

China's war against smog seen dooming coal on 'cheap but dirty' purge--FILE--Smoke and steam are discharged from chimneys and cooling towers at a coal-fired power plant in Huai'an city, east China's Jiangsu province, 8 February 2015.

China's battle against pollution is threatening the recovery of coal prices from the lowest level in almost nine years. Installations of new coal-fired power capacity in the world's biggest polluter are set to halve as "cheap but dirty" plants get eliminated, according to media reports. Prices of China's benchmark power-station coal have tumbled 59 percent from a peak in July 2008. China is turning to alternative energy sources as it races to meet emissions targets and eradicate the smog that's enveloped cities and become a major cause of social unrest. President Xi Jinping has vowed to punish "with an iron hand" those who destroy the environment and his government is abolishing outdated capacity in the most polluting industries while promoting the use of electric cars and solar rooftops. (Photo by Zhou changguo / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: AFP

 

Nemcsak a lakosság, az ipar is örül 

Kína első számú energiaforrásának bősége jó hír az ipar számára is – a termelés ugyanis éppencsak elmozdult mélypontjáról, többhavi mélyrepülés után. Kellemetlen fordulat lett volna, ha az elkövetkező időszakban az energiaellátás bizonytalansága lassította volna a termelést. Az alacsonyabb árak a villamosenergia-termelőknek is kedvezők. Nemrég publikált jelentése szerint a kínai Huaneng Power, az ország második legnagyobb áramtermelője tavalyi vesztesége után minden idők legjobb harmadik negyedéves számait produkálta, és a marzsok is javultak. A szénbányászat nyereségrátája viszont csökken.  

A Kínai Szénszállítási és -elosztó Szövetség szerint 

az erőművek mostanra nagyrészt feltöltötték készleteiket a tél előtt, a referenciaárak tonnánként ezer jüan alá estek. A csökkenés azonban valószínűleg itt nem áll meg, 

még egy hónapon keresztül araszolhatnak lefelé az árak – mondják a megfigyelők.  

A szövetség elemzője, Miao Najue szerint nincs további vásárlási kényszer. Ha az idő hidegebbre fordul, november vége felé, akkor érdemes lesz majd körülnézni a piacon, de összességében az év utolsó két hónapjában alacsony szinten lehet az import – tette hozzá.

A víz is úr

Míg a szénpiaci helyzet megnyugtató, a vízerőművek teljesítménye miatt sem kell aggódni Kínában. A Három-szoros gátnál, a világ legnagyobb vízerőmű-rendszerénél rekordvízszintet mértek, ugyanis a délen uralkodó esős évszak bőségesen táplálja a Jangce folyót.