A dohányzásról mindenki tudja, hogy súlyos megbetegedést és függőséget okoz, a világon mintegy 1 milliárd ember dohányzik és a WHO rövid távú előrejelzése szerint ez a szám lényegében változatlan marad 2025-ig. Holott a káros szenvedéllyel élők arányának drasztikus csökkentésére van jó példa: Svédország lehet az első, amely rövid időn belül végleg búcsút int a cigarettának.

Macro,View,Of,The,Cigarettes,And,Tobacco,Stack.,The,Tobacco
Ritkaságszámba megy Svédországban a klasszikus cigarettázás. Fotó: Shutterstock

Már a dohányipar szereplői is régóta azt kommunikálják, hogy 

a legjobb dolog, ami egy dohányossal történhet, ha leszokik a dohányzásról. 

Bejött a füstmentesség a svédeknek

Akinek viszont ez nem megy (elég sokan vannak így, nagyon keveseknek sikerül felhagyni a cigarettázással elsőre), a szakértők a kevésbé káros alternatívákat ajánlják. Lényegében ezt alkalmazták a svédeknél is, ahol a füstmentes alternatívák elérhetővé tételével 

az EU-ban itt lett a legalacsonyabb – csupán 5,8 százalék – a hagyományos értelemben vett dohányosok aránya, a teljes lakosságon belül.

Ami helyzeti előnybe hozta a svédeket, az a snüssz, a skandináv országokban évszázadok óta ismert, őrölt, nedves, füstmentesen fogyasztható dohánytermék. Ez sem mentes a kockázatoktól, de messze nincs annyi rizikója, mint a hagyományos cigarettáknak. A füstmentes dohányt egy kis tasakba teszik, azt a felső ajak és a fogíny közé helyezve fogyasztják. Nikotint természetesen ez is tartalmaz, szóval jó eséllyel nem lehet elkerülni a függőséget, de ki lehet küszöbölni az igazán veszélyes anyagokat, amelyek a cigarettafüstben találhatók és a dohány égésekor keletkeznek. Márpedig ez utóbbi a lényeg, aki kevesebb kockázattal járó módon szeretne nikotint bevinni a szervezetébe, a dohány égését érdemes kiküszöbölnie.

Egyébként a svédek népszerű snüssze csak egy, a többféle füstmentes dohányfogyasztási mód közül, és kapóra is jött azoknak, akik nem szakítanának teljesen a dohányzással, de a cigarettázást örökre elfelejtenék. Ők mind részesei annak a statisztikáknak, amire a svédek büszkék lehetnek: mindössze 26 év alatt, 1976-ról 2002-ig a cigarettázó férfiak aránya 40 százalékról 15 százalékra esett, a nőknél pedig 34-ról 20-ra. Azóta pedig még kevesebben választják a hagyományos cigarettákat, 2022-ben a lakosság mindössze 5,8 százaléka számított napi szinten rendszeres cigarettázónak. Sőt, a dohányzáshoz kapcsolódó halálozási arány mérséklésében még nagyobb eredményt sikerült elérni, a 2019-es adatok szerint 

a férfiak körében 100 ezer halálesetből 72 volt összefüggésben a dohányzással, messze a legkevesebb az egész EU-ban.

Az egyébként teljes füstmentességre törekszik 2040-re, ami gyakorlatilag annyit jelentene, hogy a tagállamokban 5 százalék alá kell szorítani a rendszeresen cigarettázók arányát. A jelen állás szerint azonban csak Svédország esélyes erre, amely akár 17 évvel a céldátum előtt átlépheti az 5 százalékos küszöböt.

Nem mindenkinek tetszenek az eredmények

Szeptember elején Svédországban újabb lépést tettek az ártalomcsökkentés felé, a snüssz adótartalmának 20 százalékos csökkentéséről döntött a kormányuk. Az elért eredmény főleg annak ismeretében jelentős, hogy az ottani közegészségügyi hivatal a snüssz és hevített dohánytermékek szigorúbb szabályozását követelte, vagyis épp azokat a termékeket vennék keményebb kontroll alá, amelyek a dohányzás visszaszorulásában kulcsszerepet játszottak.

Ezek az ajánlások visszalépést jelentenek Svédország számára – fogalmazott a World Vapers Alliance igazgatója. Michael Landi szerint a vezető egészségügyi hatóság nem ismeri el az alternatívák ártalomcsökkentő potenciálját és figyelmen kívül hagyja a célt, azaz a dohányzók számának csökkentését. A WVA szerint olyan szabályozás lenne szerencsés, amely a dohányosokat arra ösztönzi, térjenek át a kevésbé ártalmas alternatívákra.

Ráadásul az EU is igyekszik nyomást gyakorolni a svéd törvényalkotókra, hogy tiltsák be a snüsszt, vagy adóztassák magasabb kulccsal. 

De hiába a nyomás és a snüssz tiltása az egész unióban, a svédeknek eszük ágában sincs feladni az elmúlt évtizedekben elért eredményeket, tehát az ajánlással szembemenve éppen hogy levitték a tasakos dohánytermékek adókulcsát, a cigarettáét és a vágott dohányét viszont megemelték 9 százalékkal.

Az EU-s nyomásgyakorlás máshol működött: Finnországban áprilistól tiltott a snüsszértékesítés; a nikotinos-dohánytasakok addig egészségügyi termékként voltak forgalomban, 

receptre írathatták fel maguknak, akik le akartak szokni a hagyományos füstölésről.

A snüssznek egyébként vannak új generációs változatai is, amelyek már dohánylevelet sem tartalmaznak, használatuk nem jár illúzióromboló köpködési kényszerrel: ezek a nikotinos tasakok, amelyek csábító alternatívának tűnnek, de a használatukkal járó hosszú távú egészségügyi hatások még nem ismertek, a lehetséges előnyök viszont jelentősek: 

a füst- és dohánymentesség miatt 99,8 százalékkal kisebb az esélye, hogy rákos megbetegedést okoz.

A nikotinpárának is jelentős volt a szerepe abban, hogy a svédek szinte elérték a füstmentességet, az EU-s törvényhozók körében azonban nincs túl jó hírük ezeknek az alternatív termékeknek. Mint arról Charlie Wermers az Európai Parlament képviselője beszámolt, a snüssz tiltására vonatkozó EU-s tiltást illetően Svédország felmentést kapott, de ez a kivétel nem vonatkozik a dohánymentes verziókra, így könnyen lehet, hogy azokra is betiltás vár Svédországban.