Nemzetközi gazdaság

Rossz hír az autósoknak, bekeményít Szaúd-Arábia és Oroszország

Az év végéig nem pörögnek fel az olajkutak.

Az év végéig meghosszabbította egyoldalú, napi 1 millió hordóra rúgó olajtermelés-csökkentését Szaúd-Arábia, amihez Oroszország saját exportjának napi 300 ezer hordós csökkentésével csatlakozott.

A Saudi Press Agency közleménye szerint tehát a napi szaúdi olajtermelés mard a 9 millió hordós szinten, amely évek óta a legalacsonyabb a királyságban. Az orosz napi 300 ezer hordós exportcsökkentés ugyancsak decemberig tart, miközben a kereslet új csúcsokhoz közelít a Kínából érkező negatív hírek ellenére.

This picture taken on December 11, 2019, shows an oil tanker at the port of Ras al-Khair, about 185 kilometres north of Dammam in Saudi Arabia's eastern province overlooking the Gulf. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
Fotó: AFP

Az európai piacot meghatározó Brent kőolajfajta hordónkénti ára a hírek hatására idén először átlépte a 90 dollárt, miután az olajmonarchia lépése erőteljesebb volt a piaci várakozásoknál. A Bloomberg által megkérdezett 25 kereskedőből húszan csupán egy hónapos hosszabbítást vártak.

A júliusban bevezetett egyoldalú, napi 1 millió hordós szaúdi termeléscsökkentés az OPEC+ korábbi korlátozásait fejelte meg, miután az olajkartell számos tagja egyébként sem volt képes a kvótájának megfelelő mennyiséget felszínre hozni. Az olajimportőr országok kritizálták a királyság és partnerei lépését, miközben a globális kereslet nő és a készletek apadnak. 

A kiújuló inflációs nyomás a fogyasztást is visszafoghatja, és veszélyezteti a gazdasági kilábalást.

Washington időközben fokozatosan enyhíti az Irán elleni szankciókat, így a perzsa országból Kínába tartó olaj mennyisége évtizedes csúcsra ért. A szaúdi termeléscsökkenés ugyanakkor az olajmonarchia számára sincs ingyen, ezért a Nemzetközi Valutaalap lejjebb vitte előrejelzését az ország idei gazdasági növekedése kapcsán. Ez azonban nem zavarja Rijádot, amelynek ambiciózus terveihez közel 100 dolláros hordónkénti olajárra van szüksége.

 

OPEC + Oroszország Szaúd-Arábia olaj
Kapcsolódó cikkek