A Hamburg Commercial Bank (HCOB) eurózónára vonatkozó kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 46,5 pontra csökkent a szeptemberi 47,2-ről, ami elmaradt az elemzők 47,4 pontos várakozásától. A BMI ötven pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, az 50 feletti értéke pedig a gyarapodását jelzi.

A,Trainee,In,The,Metalworking,Industry,Works,On,A,Milling
Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány hónapjait nem számítva az aktivitás visszaesése 2013 márciusa óta a legjelentősebb volt. Az új megrendelések összességében 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben zsugorodtak, a foglalkoztatási szint 2021 januárja óta először mérséklődött. A feldolgozóipari BMI 43 pontra csökkent a szeptemberi 43,4-ről, ami három hónapja a legalacsonyabb érték, és elmaradt a 43,7 pontos piaci várakozásoktól. 

Ez azzal magyarázható, hogy a beérkezett új megrendelések volumene a szeptemberi ütemnél is gyorsabban esett vissza. A cégek már az ötödik egymást követő hónapban csökkentették a foglalkoztatást, 2020 augusztusa óta a legnagyobb mértékben. A szolgáltatóipari BMI 47,8 pontra esett vissza a szeptemberi 48,7-ről, ami szintén elmaradt az elemzők 48,7-es előrejelzésétől.

A mutató 2021 februárja óta a legnagyobb mértékben csökkent. Az elmúlt hónapokban a szolgáltatási szektor teljesítménye erősen megváltozott, mivel az év eleji élénkülés megfordult, az emberek kevesebbet költöttek utazásra, nyaralásra. Az új vállalkozások száma 2021 januárja óta a legnagyobb mértékben esett vissza, és a munkaerő-felvétel közel állt a megtorpanáshoz.

A háború ellenére is pörög az orosz szolgáltató szektor

Ugyan az orosz–ukrán háború miatt az orosz cégek exporttevékenysége nehézségekbe ütközik, de az új exportmegrendelések már az ötödik egymást követő hónapban növekedtek, méghozzá az elmúlt kilenc évben a leggyorsabb ütemben a nyilvántartás szerint. Az ágazatban a foglalkoztatás több mint két évtizede a leggyorsabb ütemben emelkedett.