Óriási munkaerőhiánnyal küzd az a kelet-ukrajnai szénipari vállalat, amelynek háromezer munkása harcol a fronton. A cég a működésének megőrzése érdekében történelmi lépésre szánta el magát: nőket is a föld alá küld. Mára több száz bányászhölgy végez kemény fizikai munkát 600 méter mélységben.

To be successful you've got to get your hands dirty
Cropped shot of an unrecognisable woman dusting the dirt off of her hands while working at a foundry
Azok az ukrán nők, akik korábban óvták férfi családtagjaikat a bányászléttől, most maguk álltak be a föld alatt dolgozni.
Fotó: Shutterstock

Természetesen a nők sem jókedvükből álltak bányásznak vagy azok föld alatti segítőinek, a megélhetés igencsak nehézkes a háború sújtotta területen. A Reuters beszélgetett közülük néhánnyal. Többen azzal indokolták a kemény fizikai munka elvállalását, hogy ezzel segítik azokat, akik a fronton a hazáért harcolnak. Ráadásul a fizetés is elég jó. Van, aki érdekesnek, ugyanakkor nehéznek tartja a bányászéletet, míg más szerint a túl súlyos tárgyak megemelésén kívül mindent ugyanúgy elvégeznek, mint a korábban ott dolgozó férfiak.

A bányatulajdonos DTEK energiavállalat 20 ezer munkásából háromezren az oroszok ellen harcolnak. A cégnél a háború előtt is dolgoztak hölgyek, igaz, a mindenkori államvezetés a szovjet idők óta nem engedte, hogy a föld alá küldjék őket. A háborús helyzet miatt azonban feloldották ezt a tiltást, így

a vállalat bányáinak mélységében mára négyszáz nő dolgozhat, akik az összes föld alatti bányász körülbelül 2,5 százalékát alkotják.

Az ukrán szénipar Európa egyik legnagyobbja, az oroszok 2014-ben, majd 2022–2023-ban is bányákat foglaltak el és sajátítottak ki.

A női bányászokra várhatóan még sokáig szükség lesz, ugyanis Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a békére egyhamar nincs esély.

Az orosz–ukrán háború miatt az ukrajnai nők több férfi dominálta szakmában is megjelentek, nem utolsósorban a hadsereg berkeiben. Ott ráadásul a kormány intézkedései miatt várhatóan egyre többen is lesznek. A szolgálatra jelentkező nőket automatikusan sorkatonaságba, míg az egészségügyben és más, meghatározott szakmákban dolgozókat már akaratuk ellenére is katonai nyilvántartásba vehetik.