Minden szem San Franciscóra szegeződik szerdán, ahol csúcstalálkozót tartanak: egy asztalhoz ül az amerikai elnök Kína teljhatalmú urával. Szimbolikus jelentősége van a találkozónak, megfigyelők szerint a két szuperhatalom közeledésének kezdetét jelenti – írja a Bloomberg. 

Összeborulásra azért nem kell számítani, ugyanis a felek meglehetősen távolról indulnak, elég csak a kereskedelmi háborúval kapcsolatos importtilalmakra, adok-kapok jellegű büntető vámrendelkezésekre gondolni. 

Ugyanakkor megfigyelők szerint azzal, hogy a két csúcsvezető egy asztalhoz ül elismerik, hogy szükségük van a párbeszédre még akkor is, ha nézeteik igen távol állnak egymástól, illetve eddig egyikőjük sem tudta megfelelően kezelni  belső problémáikat, azaz a kínai gazdaság gyengén teljesít, Joe Bidennek pedig a közelgő elnökválasztás okozhat fejfájást.

(FILES) US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) shake hands as they meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022. US President Joe Biden and Chinese President Xi Jinping are expected to meet on November 15 in San Francisco in what will be the rival powers' first summit in a year, informed sources said on November 8, 2023. The two sides have not formally announced the date but have made arrangements to hold the meeting on the sidelines of the upcoming Asia-Pacific Economic Cooperation summit, which the United States is hosting, according to a US official and a Washington-based diplomat, both speaking on condition of anonymity. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Kézfogás most is lesz, nagy bejelentésekre azonban aligha lehet számítani.

Van, ami nem változik

Amin viszont bizonyosan nem változtat a találkozó, az a két hatalom közötti rivalizálás.  Sok a sérelem mindkét oldalon, és sok a vezetők közötti nézeteltérés is – ennek jó példája a Tajvanról való eltérő gondolkodás.  
De minden feszültség ellenére a két szuperhatalom ezer szálon kötődik egymáshoz: a kétoldalú 760 milliárd dollárt tett ki 2022-ben, az egymás eszközeibe áramló befektetések értéke pedig 1800 milliárd dollár volt.

Nagy bejelentésekre, dokumentumok aláírására nem kell számítani, ilyesmire szerdán nem kerül sor valószínűleg. Az ígéretdömping viszont valószínűleg nem marad el: kézen fogva, mosolyogva tesznek például hitet a klímaváltozás lassítása mellett, illetve nagy eredménynek állítják majd be, hogy felélesztik a két ország hadserege közötti kommunikációt.

Everyday Life In Kyiv As Foreign Powers Negotiate Over Ukraine's FateKYIV, UKRAINE - FEBRUARY 04: Russian nesting dolls of U.S President Joe Biden and Chinese leader Xi Jinping are seen at a souvenir stand on February 04, 2022 in Kyiv, Ukraine. International fears of an imminent Russian military invasion of Ukraine continue to remain high as Russian troops mass along the Russian-Ukrainian border and weeks of diplomatic talks continue to stall.   (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
A matrjoska-árusoknál Joe Biden van erőfölényben. 
Fotó: Getty Images

Mindkét vezetőnek érdeke a közeledés. Hogy Bidennek mennyire fontos lenne a jobb viszony Kínával, az jól kifejezik Janet Yellen pénzügyminiszter szavai. Azt mondta, az utolsó dolog, amire a főnökének szüksége van, az a geopolitikai feszültség, zűrzavar. 

A szavazókra kéne koncentrálnia, ugyanis a közvélemény még mindig az káros hatásain rágódik, és nincs meggyőződve az iparosítás sikerességéről sem.

Kína éhezik a külföldi tőkére

A Washingtonnal való kapcsolat stabilizálása lehetővé tenné Hszi Csin-ping számára, hogy jobban összpontosítson a hazai kihívásokra. Erre nagy szükség is lenne: gyorsan erodálódott a koronavírus-zárlatok utáni nagy gazdasági felpattanás, az ingatlanszektor válságba sodródott. Elemzők szerint a mostani találkozó létrejöttét segítette a gazdasági válság is: 

Kínára óriási nyomás nehezedik, meg kell nyugtatnia a külföldi befektetőket, hogy a nehézségek ellenére is részt vesz a világ diplomáciai vérkeringésében

– mondta Dongshu Liu, a Hongkong Városi Egyetem Kína-szakértője. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a nemzetközi vállalatok lelkesedése kifulladóban van.  

A külföldi működőtőke-befektetések mérőszáma 25 év után negatívba fordult,

azaz a külföldi cégek Kínában megtermelt nyereségüket inkább hazaviszik semhogy újra befektetnék Kínában. A külföldi források nélkül pedig elképzelhetetlen a kínai gazdaság növekedése. Ebben a helyzetben tehát nem is csoda, hogy Hszi programjában előkelő helyen szerepel egy amerikai vezérigazgatókkal eltöltött gálavacsora is.

Gordiusi csomók

A találkozót geopolitikai konfliktusokról való eltérő gondolkodás is beárnyékolhatja. Míg az Egyesült Államok hatalmas összegeket mozdít meg Ukrajna megsegítésére, Kína igen „diplomatikus”  kérdésben, és nem ítéli el az orosz agressziót, illetve a szankciókban sem vesz részt. 

Hszi októberben találkozott Putyin orosz elnökkel is. Emellett a Hamász október eleji támadását sem ítélte el, annyit azonban elért az amerikai adminisztráció, hogy Peking üzeneteket közvetít az iráni vezetés felé.

Az Egyesült Államokban növekszik a tajvani függetlenség támogatása, míg Kína a sziget és az anyaország egyesítését tervezi 

– akár katonai erővel is. Pekingben felerősödtek az aggodalmak, hogy ha fegyveres konfliktusra kerül sor, akkor az Egyesült Államok megvédi majd Tajvant, ami igen jelentős háborúhoz vezethet. Ugyan Biden kijelentette, hogy nem változott a Tajvan-politika, a kínai közvéleményt ez nem nyugtatta meg.