Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy beperli Lengyelországot a földgáz határokon átnyúló kereskedelmében többletköltségeket előíró intézkedések miatt.

Swinoujscie,poland-december,the,Lng,Terminal,In,Swinoujscie,poland
Swinoujscie,Poland-December :The LNG terminal in Swinoujscie,Poland
A lengyelországi gáztárolókat használó cégekre nem vonatkozik a korlátozás.
Fotó: Mike Mareen

„Lengyelország nemzeti gáztárolási jogszabályai megkövetelik az országon kívüli tárolókat használó vállalkozásoktól, hogy biztos szállítási kapacitásokat foglaljanak le, és megtiltják e vállalkozásoknak, hogy e kapacitásokkal kereskedjenek, ha nem használják fel azokat, kivéve gázellátási válság esetén” – idézte a Reuters a bizottság közleményét.

Ez a határozat a legutóbbi a bizottság által 2018-ban, saját vizsgálata és a piaci szereplők több panasza alapján indított kötelezettségszegési eljárás során.

A Bizottság 2019-ben indokolással ellátott véleményt adott ki Lengyelországnak.

A lengyelországi tárolókat használó szolgáltatókra nem vonatkoznak ilyen korlátozások, amelyek a bizottság szerint torzíthatják és akadályozhatják a belső piac működését, valamint veszélyeztethetik a gázellátás biztonságát.

A lengyel klímavédelmi minisztérium e-mailben küldött közleményében azt írta, hogy 

a bizottság álláspontja érthetetlennek és tévesnek tűnik.

„Lengyelország többször jelezte, hogy… az Oroszországból származó földgázimporttól való jelentős függősége miatt a kötelező készletek fenntartásának mechanizmusa azon a kulcsfontosságú feltételezésen alapult, hogy a kötelező készletek felszabadításának szükségessége esetén a földgázellátás lehetősége mindenkor biztosított legyen” – közölte a minisztérium.

„A folyamatban lévő diverzifikációs politikának köszönhetően azonban, amely lehetővé tette a Lengyelországba irányuló földgázszállítások szerkezetének megváltoztatását (a keleti szállításoktól való teljes függetlenné válást), most már lehetséges a földgáztárolási rendszer megváltoztatására irányuló munkálatok elvégzése” – tették hozzá.

A döntés tovább élesíti a Brüsszel és Varsó közötti ellentétet, miután a héten kiderült, hogy a bizottság azt tervezi, hogy heteken belül jóváhagyja a lengyel kormány azon kérelmét, hogy hozzáférhessen a mintegy 2,8 milliárd eurós támogatáshoz, amelynek célja a tagállamok orosz energiafüggőségének csökkentése.