A vanília nemcsak alapfűszer a háztartások, az éttermek és a cukrászdák konyháján, hanem a kozmetikai és gyógyszeriparban is felhasználják. A világ legnagyobb vaníliatermesztője Madagaszkár, ahonnan az áru 40 százaléka származik. A fűszer termesztésének nagy az élőmunkaigénye, már az orchideavirágok beporzása is kézzel történik, továbbá az időjárási változásokra is fokozottan érzékeny a növény. 

Dried,Vanilla,Stick,And,Vanilla,Orchid,On,Wooden,Table.,Close-up.
A termelőknek mindennap ellenőrizniük kell az ültetvényeiket a nyitott virágok után kutatva.
Fotó: Shutterstock

Az illatos és ízletes fűszer kilogrammja 2017–2018-ban többe került, mint egy kilogramm ezüst. Ezért a vaníliát termesztő gazdáknak a tolvajokkal is szembe kellett nézniük, fegyveresen őrizték az ültetvényeket, feldolgozóüzemeket – írja elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Ezt követően csökkent a vanília ára globálisan, amiben a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés (elsősorban vendéglátás), illetve a kínálat növekedése (új telepítések) játszottak főszerepet. 

A legnépszerűbb aroma

A vanília a sáfrány után a második legértékesebb fűszer, és a világ legnépszerűbb aromája. 

A világ vaníliakivonat-készlete a Vanilla planifolia trópusi orchideafaj szárított babjából származik, amely Mexikóban őshonos, de már széles körben termesztik az egész trópusokon. 

A növény indaként nő, általában egy nevelőfán vagy akár egy rúdon kúszik fel. A vaníliavirág körülbelül egy napig virágzik évente, néha kevesebb ideig, ezért a termelőknek mindennap ellenőrizniük kell az ültetvényeiket a nyitott virágok után kutatva. A szüret általában június és szeptember között tart – részletezi Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. 

Mexikó az őshaza

A vaníliát eredetileg a totonak indiánok, majd az aztékok termesztették a mai Mexikó területén. 

Homemade,Pumpkin,Cinnamon,Rolls,With,Cream,Cheese,In,A,Baking
Fotó: Shutterstock

Hernán Cortés és a többi spanyol felfedező a Mexikói-öböl partvidékére érkezve nevezte el vaníliának a növényt (spanyol vainilla szó, vagyis kis hüvely), és hozták el Európába. A vanília szót először 1754-ben jegyezték fel az angol nyelvben.

Felfedezésétől számítva háromszáz éven át Európa számára Mexikó monopóliummal rendelkezett a vanília piacán: a 19. század közepéig az ország a fűszer fő termelője volt. 

Ennek oka, hogy a növényt nem tudták Mexikón kívül termeszteni, mivel a beporzást kizárólag különleges őshonos orchideaméhek végezték. Egészen addig, amíg fel nem fedezték a kézi beporzást Réunion szigetén. Innen került a Comore-szigetekre és Madagaszkárra a vanília a 19. században.

Meglehetősen árérzékeny az illatos termény 

A vanília ára változékony, a kereslet-kínálati tényezők – koncentrált termelés, kereslet felfutása vagy zuhanása –, időjárási és egyéb tényezők befolyásolják.

Beautiful,Composition,With,Jasmine,Essential,Oil,And,Fresh,Flowers,On
A vaníliatermesztők nem élveznek védelmet, nincsenek szankciók és nincsenek szabályok az iparágban.
Fotó: Shutterstock

Hivatalos piaca azonban nincs. „A vaníliával nem kereskednek a nemzetközi árupiacon, mint például a kávéval vagy a kakaóval. A vaníliatermesztők nem élveznek védelmet, nincsenek szankciók és nincsenek olyan szabályok az iparágban, amelyek segítenének szabályozni a fűszer árát, vagy támogatást nyújtanának a vaníliatermesztés ösztönzésére” – tájékoztat az AgronoMag.

A vanília világpiaci árának alakulása az elmúlt években

  • 2004–2013: 20 és 50 dollár körül alakult kilogrammjának az ára.
  • 2014–2015: Megnőtt a kereslet a vanília iránt globálisan. Terjedni kezdett a tudatosabb vásárlás, a nem mesterséges, hanem a természetes hozzávalókat kezdték keresni a vásárlók, 100-200 dollár körüli szintekre nőtt a fűszer ára.
  • 2017–2018: Csúcsra ért az ára, 600 dollárnál is többet kértek egy kilogrammért. Az ezüstnél is drágább lett a termény, mivel az ezüst világpiaci ára ebben az időszakban 450–550 dollár kilogrammonkénti áron mozgott. 2017-ben az Enawo ciklon pusztított Madagaszkáron, a vaníliatermés 90 százalékát elpusztítva.
  • 2020 óta: A koronavírus-járvány miatt csökkent a vanília ára: visszaesett az éttermek kereslete, bár ezt némiképp kompenzálta a háztartások otthoni főzése-sütése révén megnövekedett kereslet. Indonézia és Pápua Új-Guinea is egyre nagyobb szerepet tölt be a nemzetközi vaníliaporondon, csökkentve a Madagaszkárnak való kitettséget.