Évről évre nő a zsarolóvírus-támadások száma. A múlt héten kibertámadás érte a kínai ICBC Bank amerikai leányvállalatát (ICBS Financial Services), amely az amerikai államkötvény kereskedelmében okozott zavart. A november 9-én történt támadás következtében az ICBS nem tudta transzferálni értékpapírjait, a cégen belül megszűnt a vállalati levelezőrendszer. 

Economy In Warsaw
Fotó: NurPhoto via AFP

A LockBit zsarolócsoport, az elmúlt hónapokban a világ legnagyobb szervereit vette célba, köztük az Apple Mac gépeit. Céljuk az adatok megszerzése és kiszivárogtatása, amiért pénzt kérnek. A bűnözőcsoport a megtámadott cég adatait kódokkal titkosítja, és váltságdíjat kér a kód feloldásáért. Csak az idén, közel fél milliárd dollár értékben fizettek cégek váltságdíjat hackertámadások miatt.  

Az CBC (Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank) amely Kína és a világ legnagyobb kereskedelmi bankja is a Lockbit bűnözőcsoport állítása szerint kifizette a váltságdíjat a csoportnak.  

A zsarolóvírus-támadás olyan fenyegetés, amellyel minden pénzügyi szektornak szembe kell néznie. Csak az Egyesült Államokban, közel kétezer különböző szervezetet ért kibertámadás, a pénzügyi szolgáltatásoktól a kormányzati szervekig, de a közlekedést, sőt az iskolákat sem kímélik. A hatóságok azt tanácsolják, hogy a váltságdíjat - amelyet a zsarolók általában kriptovalutában követelnek, annak érdekében, hogy ne lehessen nyomon követni őket - ne fizessék ki, mert az csak olaj a tűzre. Azonban a cégeknek a legtöbb esetben nincs más választásuk, ha nem szeretnék, hogy a cég adatait kiszivárogtassák, és ne járjanak úgy, mint az amerikai Boeing repülőgépipari óriás, amelynek belső adatait tették közzé néhány napja.