Jókora kihívások elé állította a kriptovaluták piacát az elmúlt három negyedév, ugyanakkor az ellenálló képességét is bizonyította – derül ki a Binance legfrissebb kriptopiaci elemzéséből. 

Close,Up,Photo,Of,Bitcoin,Crypto,Currency
A magas kamatkörnyezet nem kedvez a kriptodevizáknak. 
Fotó: Shutterstock

A hagyományos pénzügyi piacokat meghatározó tartósan magas szinten áll, ami nem teszi vonzóvá a kriptovalutákba történő befektetéseket. Lényegében ennek köszönhető, hogy a kriptopiaci kapitalizáció 8,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a Binance legfrissebb piacelemzése szerint. 

Ez azonban nem tántorította el az intézményi befektetőket a kriptovalutáktól: többek között a Deutsche Bank, a Sony, a Grab és a PayPal jelentette be belépését a Web3 ökoszisztémába ebben az időszakban. 

A kriptovaluták egyre szélesebb körű használata és az a tény, hogy az innovatív digitális pénzügyi eszközök fokozatosan a nemzetközi pénzügyi rendszer részévé válnak, még inkább aláhúzza a megfelelő szabályozói környezet kialakításának szükségességét.  

A Crypto Fear & Greed Index mínusz 9 ponton állt a harmadik negyedév végén, vagyis a piaci hangulat inkább negatív volt, amelyben minden bizonnyal szerepet játszott az FTX kriptotőzsde eszközeinek közelmúltbeli felszámolása (az abból eredő veszteségekkel együtt), illetve a Fed szeptember 20-i kamatdöntése. Mindazonáltal a piaci kapitalizáció szeptember végén 2,6 százalékkal pozitív tartományba került, ami arra enged következtetni, hogy a piac kiheverte az említett eseményeket. A derűlátás a kriptovaluták árfolyamában is megmutatkozott: 

A BTC-t jelenleg már 34 ezer dollár fölött jegyzik, ami jól tükrözi a piaci hangulat változását, a bizakodó légkör fokozatos visszatérését.

Az elmúlt három negyedév adataira tekintve megállapítható, hogy a három legnépszerűbb megtartotta piaci pozícióját. A BTC – amelynek piaci részesedése valamelyest csökkent az előző negyedévhez képest, de továbbra is domináns helyzetű – éves alapon 63,1 százalékos árfolyam-emelkedést ért el. A befektetők már a 2024-ben esedékes BTC-felezésre figyelnek, és várják a spot BTC ETF (tőzsdei befektetési alap) hatósági jóváhagyását. 

A felezést követően – az elemzői várakozás szerint – enyhülni fog a BTC egyeduralma, utat engedve az altcoinok előretörésének. Az XRP és a SOL is jelentősen erősödött az elmúlt negyedévben, miután az XRP tokent fejlesztő Ripple számára kedvező bírósági ítélet született az Egyesült Államokban, amely kimondta, hogy az XRP intézményi befektetőknek értékesítve törvényes kötvénynek számít.  

Elítélték a befektetői pénzét malacperselyként kezelő kriptocsászárt

A csaláshoz kapcsolódó minden vádpontban bűnösnek találták Sam Bankman-Friedet. Az ügyészek bizonyították, hogy a vádlott tudott a vállalkozásánál, valamint az ahhoz kapcsolódó befektetőcégnél zajló törvényellenes cselekményekről, és hogy Bankman-Fried a befektetők pénzét sajátjaként kezelte.