A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a Németországban kialakult költségvetési válság, amely több milliárd eurónyi tervezett kiadást állított le, a következő években a teljes európai gazdaság növekedését visszatarthatja – írta a Reuters.

German Chancellor Olaf Scholz looks on as he stands next to the European flag while he and the French President address a joint press conference in Hamburg, northern Germany, on October 10, 2023, on the second day of two-day German-French government consultations. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) költségvetési válság
A költségvetési válság újabb pofon az egyébként is gyengén teljesítő Scholz-programnak.
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Ha Németországban a következő években kevesebb lesz a beruházás és a kiadás, mert kevesebb pénz áll rendelkezésre, az elkerülhetetlenül hatással lesz az EU gazdaságára 

– mondta Robert Grundke, az OECD németországi részlegének vezetője. Ez az Unió belső kereskedelmét is befolyásolná, mivel csökkenne az ide irányuló is, súlyos károkat okozva a környező országok beszállítóinak.

Egy múlt heti bírósági ítélet 60 milliárd eurós lyukat ütött Európa legnagyobb gazdaságának pénzügyein, amelyet a kiadások befagyasztása követett, a német kormány pedig most kétségbeesetten keres egy alternatív stratégiát, hogy legalább az év végéig stabilan tudjanak maradni.

A gazdaságban eddig is nagy volt a bizonytalanság, ám a múlt héten kirobbant válság messzire fogja űzni a beruházásokat, amelyeket most a kormány sem fog tudni biztosítani.

Legatyásodik a német kormány – költségvetési válságot robbantott ki Scholz

A tiltás várhatóan 2023 végéig lesz érvényben. A halálos döfést az jelentette, hogy a kormánykoalíció a pandémiás segélyekből akarta finanszírozni az éghajlatvédelmi projekteket.