Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működő tőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar gazdaság kivitele pedig a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplastnak az észak-olaszországi Calernóban hárommillió euróból megépült polisztirol hőszigetelő anyagot gyártó üzemét.

2017.11.24. Masterplast Nyrt. Építőanyag-kereskedés, Sárszentmihály. Fotó: Móricz-Sabján Simon
A Masterplastnak is nagy szerepe van a magyar gazdasági mutatók javulásában.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

Menczer Tamás hangsúlyozta: a magyar kormány külpolitikáját a kölcsönös tiszteletre építi. 

Olaszország fontos partnerünk, és érdekeltek vagyunk abban, hogy kölcsönös tiszteletre építve a kapcsolatainkat fejlesszük

– mondta.

Az ukrajnai háborúról szólva közölte: a magyar álláspont az, hogy tűzszünetre, béketárgyalásokra van szükség, mert a harctéren nincs megoldás, ott csak halottak vannak, a megoldást a tárgyalóasztalnál kell megtalálni.

A bevándorlásra kitérve kifejtette: mindkét ország jól ismeri annak veszélyeit, kockázatait és nehézségeit. A magyar modellt röviden össze lehet foglalni: senki nem jöhet be, és minden bevándorlási kérelmet az EU határain kívül kell leadni és elbírálni. Hozzátette, hogy Olaszországot is tehermentesítené, ha az egész a magyar modellt követné.

A gazdaságról szólva kiemelte, hogy Magyarország 13 évvel ezelőtt államcsődben volt,

és jelezte: a kormány 2010 óta a beruházások támogatásával járult hozzá a munkahelyteremtéshez, és ezek a beruházások az teljesítményét is növelték.

A Masterplast zöldmezős beruházása kapcsán kiemelte, hogy a cég a szigetelőanyag-gyártásban Közép-Európa vezető társasága, és egész Európában a legjobbak között van. Menczer Tamás örömét fejezte ki, hogy vannak olyan erős magyar vállalatok, amelyek külföldön is képesek beruházásokat végrehajtani, a Masterplast a kifektetési stratégia fontos szereplője, egyben a kormány kiemelt exportpartnere.

A Masterplast elnök-vezérigazgatója, Tibor Dávid a gyáravatáson kiemelte: 

gazdaságtörténeti jelentőségű beruházásról van szó, 

ugyanis magyar vállalat a rendszerváltás óta új gyártóbázist még nem indított Olaszországban. Jelezte: a társaság tovább bővítené a szigetelőanyag-gyártó bázis kapacitását az országban.

A társaság MTI-nek küldött közleményében aláhúzták: az elmúlt években indított hőszigetelési programnak (Superbonus) köszönhetően erőteljesen bővült az olasz piac, és élénk kereslettel számolnak, mivel az épületállomány alacsony energiahatékonyságú, jelentős része nem szigetelt. 

A társaság előrejelzése szerint az árbevétel 15 millió euróval növekedhet az új gyártóbázis teljes kapacitása esetén. A Masterplast a hárommillió eurós beruházást saját forrásból és a helyi beruházásösztönző támogatási lehetőségeket igénybe véve valósította meg. Az olasz leányvállalat piaci tevékenysége elsősorban a saját gyártású hőszigetelő termékek kereskedelmére fókuszál, amit a hatékony értékesítési és logisztikai rendszer felépítése is támogat.

A Masterplast már öt országban folytat gyártási tevékenységet, 

és a cég hőszigetelőanyag-gyártási kapacitása háromszorosára nőtt az utóbbi két év fejlesztéseivel.

Gyenge éven vannak túl a Masterplast részvényei

A Masterplast árbevétele 2022-ben 201,8 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 191,5 millió euróról, adózott eredménye a 2021. évi 16 millió euróról 15,7 millió euróra csökkent. A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama hétfőn 2570 forinton zárt, az utóbbi egy évben 2250 és 4100 forint között változott.